Na greškama se uči: Skroz je normalno da vam kolač ispadne loš
![Na greškama se uči: Skroz je normalno da vam kolač ispadne loš](https://storage.radiosarajevo.ba/article/488495/871x540/kolac.webp?v1679244377)
Ponovo smo došli u napete sedmice prije praznika, u vrijeme kada se inače peče najviše kolača. Iskusni slastičari amateri izvode čuda, od samog odabira slastica do broja od 10 ili 15 vrsta, a miksera i pećnice nerijetko se jedino tada primaju i oni koji nisu ljubitelji pravljena kolača i torti.
I jednima i drugima lako se dogodi situacija da kolač ispadne katastrofa. I ne treba oko toga mnogo dramiti. Naravno, stoji to da hranu ne volimo bacati, vrijeme uvijek nedostaje, i novac koji niko nije ubrao na drvetu.
Donosimo tekst sa savjetima iz prve ruke, kako bismo vas ohrabrili, ali i naučili kako spasiti što se spasiti da. Obradili smo sve u par tačaka u nastavku.
![Četvrti dan potrage za monstrumom: Objavljen video jezera gdje traže ubicu Emira Selimovića](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579076/300x185/dron-jezero-drenova-16feb25-prtscryt.jpg?v1739717493)
Četvrti dan potrage za monstrumom: Objavljen video jezera gdje traže ubicu Emira Selimovića
- 1. Birajte kvalitetu, ne kvantitetu
Umjesto da pečete 17 vrsta kolača navrat-nanos s jeftinim sastojcima, odaberite par omiljenih i za njihovu pripremu kupite kvalitetnije sastojke. Bit će ukusniji, potrošit ćete na kraju krajeva i manje novca, pa i vremena, i bit ćete zadovoljniji rezultatom. Izbjegavajte zamjene za klasične sastojke - margarin umjesto maslaca, šećerne table umjesto tamne čokolade i voćni želei umjesto pravih marmelada učinit će više štete nego koristi. - 2. Pažljivo birajte recepte
Nemojte praviti kolače po neprovjerenim receptima, a za savjete se možete raspitati kod ostalih slastičara amatera po raznim kulinarskim grupama.
![Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima](https://storage.radiosarajevo.ba/article/484233/300x185/francuska-svilena-pita-pinterest.jpg?v1676546409)
Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima
- 3. Držite se recepta
Za razliku od slanih jela, kod pripreme kolača su omjeri ipak malo važniji jer o njima ovisi kako će se odigrati reakcija - kako bi biskvit bio pahuljast, krema glatka i glazura sjajna, bitno je pratiti količine i biti na oprezu s njenim smanjivanjem i povećavanjem ili dodavanjem sastojaka. - 4. Dovedeni ste pred gotov čin - biskvit je užas, krema još gora?
Biskvit koji se previše mrvi nemojte baciti, već ga pomiješajte s krem sirom ili marmeladom i pretvorite u cake popse ili kuglice, a krema koja se razlijeva i nije izgledno da će se moći rezati može postati desert u čaši uz piškote namočene u rum, kavu ili mlijeko i voće po izboru, bilo da preferirate svježe ili iz kompota. - Ako baš napravite kolač koji je toliko užasan da ga nitko i ništa ne može spasiti, neka vam to bude lekcija za dalje. Ne kaže se bez razloga da se na greškama uči, prenosi portal Index hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.