Na greškama se uči: Skroz je normalno da vam kolač ispadne loš

0
Radiosarajevo.ba
Na greškama se uči: Skroz je normalno da vam kolač ispadne loš
Foto: Pexels / Uz dobar trud bude i kolač dobar

Ponovo smo došli u napete sedmice prije praznika, u vrijeme kada se inače peče najviše kolača. Iskusni slastičari amateri izvode čuda, od samog odabira slastica do broja od 10 ili 15 vrsta, a miksera i pećnice nerijetko se jedino tada primaju i oni koji nisu ljubitelji pravljena kolača i torti. 

I jednima i drugima lako se dogodi situacija da kolač ispadne katastrofa. I ne treba oko toga mnogo dramiti. Naravno, stoji to da hranu ne volimo bacati, vrijeme uvijek nedostaje, i novac koji niko nije ubrao na drvetu.

Donosimo tekst sa savjetima iz prve ruke, kako bismo vas ohrabrili, ali i naučili kako spasiti što se spasiti da. Obradili smo sve u par tačaka u nastavku.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

  • 1. Birajte kvalitetu, ne kvantitetu
    Umjesto da pečete 17 vrsta kolača navrat-nanos s jeftinim sastojcima, odaberite par omiljenih i za njihovu pripremu kupite kvalitetnije sastojke. Bit će ukusniji, potrošit ćete na kraju krajeva i manje novca, pa i vremena, i bit ćete zadovoljniji rezultatom. Izbjegavajte zamjene za klasične sastojke - margarin umjesto maslaca, šećerne table umjesto tamne čokolade i voćni želei umjesto pravih marmelada učinit će više štete nego koristi.  
  • 2. Pažljivo birajte recepte
    Nemojte praviti kolače po neprovjerenim receptima, a za savjete se možete raspitati kod ostalih slastičara amatera po raznim kulinarskim grupama. 
Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima

Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima

  • 3. Držite se recepta
    Za razliku od slanih jela, kod pripreme kolača su omjeri ipak malo važniji jer o njima ovisi kako će se odigrati reakcija - kako bi biskvit bio pahuljast, krema glatka i glazura sjajna, bitno je pratiti količine i biti na oprezu s njenim smanjivanjem i povećavanjem ili dodavanjem sastojaka.
  • 4. Dovedeni ste pred gotov čin - biskvit je užas, krema još gora?
    Biskvit koji se previše mrvi nemojte baciti, već ga pomiješajte s krem sirom ili marmeladom i pretvorite u cake popse ili kuglice, a krema koja se razlijeva i nije izgledno da će se moći rezati može postati desert u čaši uz piškote namočene u rum, kavu ili mlijeko i voće po izboru, bilo da preferirate svježe ili iz kompota.
  • Ako baš napravite kolač koji je toliko užasan da ga nitko i ništa ne može spasiti, neka vam to bude lekcija za dalje. Ne kaže se bez razloga da se na greškama uči, prenosi portal Index hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije