Moguće je da ste žrtva vašeg partnera: Znate li šta je 'gaslighting'?

Radiosarajevo.ba
Moguće je da ste žrtva vašeg partnera: Znate li šta je 'gaslighting'?
"Nije se to desilo", "Previše si osjetljiv/a", "Izmišljaš"... samo su neke od rečenica koje povremeno ili često čujemo od prijatelja ili partnera.

Da li vas tjeraju da se preispitujete? 

Ako je odgovor potvrdan, moguće je da vaš partner radi nešto što se zove gaslighting — forma emocionalnog zlostavljanja koja tjera žrtvu da se stalno preispituje (emocije, sjećanja, instinkte i razum), što partneru daje kontrolu, piše DavidWolfe.

Termin “gaslighting” (kod nas preveden kao izluđivanje) preuzet je iz predstave iz 1938. godine nazvane Gaslight, u kojoj suprug pokušava izludjeti suprugu zamaglivanjem svjetala na pozornici (gasom), i onda to poriče kada mu se žena suprotstavi.

Jednom kada partner na ovaj način slomi sposobnost svoje žrtve da vjeruje svojim instinktima i percepciji, vjerovatno je da će žrtva ostati u zlostavljačkoj vezi - jer više neće vjerovati da može živjeti bez svog zlostavljača.

Gaslighting se obično dešava postepeno, toliko da se namjere zlostavljača čine bezazlenim. S vremenom, žrtva se osjeti zbunjeno, anksiozno, izolirano, deprimirano, pa čak i gubi dodir sa stvarnošću.

Psihoanalitičar Robin Stern je otkrio koji su to  znaci da doživljavate gaslighting:

Stalno se preispitujete. 
Pitate se da li ste previše osjetljivi.
Često ste zbunjeni i imate problem sa donošenjem jednostavnih odluka.
Stalno se izvinjavate.
Ne shvatate zašto ste nesretni.
Opravdavate ponašanje vašeg partnera.
Osjećate kao da ne možete napraviti ništa kako treba.
Osjećate kako niste dovoljno dobri za druge.
Imate osjećaj da ste nekada imali više samopouzdanja, da ste bili opušteniji i sretniji.
Prešućujete informacije od porodice i prijatelja da ne biste morali objašnjavati stvari.

Ovakvo ponašanje se povezuje sa gaslightingom.

1. Uskraćivanje ili suzdržavanje: Vaš partner se pretvara da vas ne razumije ili odbija da vas sasluša, ili govori stvari poput "Ne želim da to ponovo slušam".

2. Odbijanje: Vaš partner odbija da vam povjeruje, iako ste sigurni da znate šta se dogodilo, pa vam kažu "Griješiš", "Umišljaš", "To se nije ako desilo".

3. Blokiranje/Preusmjeravanje: Vaš partner mijenja temu kako bi vas ušutkao, ili postavlja pitanja poput "Je li to neka nova ideja tvojih prijatelja".

4. Trivijaliziranje: Vaš partner čini da se osjećate nevažno, govori da ste preosjetljivi ili nešto poput "Tako ćeš se ljutiti/ponašati za svaku sitnicu?".

5. Zaboravljanje/Poricanje: Vaš partner se pretvara da je zaboravio šta se dogodilo, ili svoja obećanja prema vama, govoreći "Ne znam o čemu pričaš" ili "Izmišljaš".

Gaslighting je oblik emocionalnog i psihološkog zlostavljanja. Ako mislite da ste doživjeli nešto slično, potražite pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije