Najsretniji čovjek na svijetu otkriva svoje tajne: Evo kako biti sretan

Radiosarajevo.ba
Najsretniji čovjek na svijetu otkriva svoje tajne: Evo kako biti sretan
matthieuricard.org / Matthieu Ricard
Na pitanje "Koja je tajna sreće?" odgovor ima Matthieu Ricard, budistički svećenik i najsretniji čovjek na svijetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i ondje pronašao recept za vječnu sreću.

Naime, Matthieu Ricard s 26 godina kao mladi naučnik, otišao je na Himalaje, postao budistički svećenik i posljednjih 50 godina proveo učeći kako biti sretan, prenosi Daily Mail.

Čak je i nauka, tačnije istraživanje Sveučilišta u Wisconsinu, dokazala da je Ricard najsretniji čovjek na svijetu.

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi razinu gama zraka, povezanih sa svijesti, pažnjom, učenjem i pamćenjem, koja nikad prije nije bila zabilježena u neuronauci.

"Sreća je vještina koju treba učiti", kaže Ricard, koji je podijelio pet jednostavnih savjeta kako biti sretan:

Ne brinite se
“Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rješenje, napravite to. Ako ne postoji rješenje, nema smisla brinuti se, jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se i razmislite koje biste druge korisne stvari mogli raditi. Nađite neki drugi put.”

Trenirajte sretan život 
“Postoje mnoge temeljne ljudske kvalitete izuzetno bitne za sretan, ispunjen život i funkcioniranje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutarnje slobode i unutarnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vježbanja, a za vježbanje treba vremena".

Pronađite svoju strast
“Kada sam imao 20 godina, bio sam zbunjen tražeći vještinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mome životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati: 'Što je to što je zaista važno'. Postoji neko područje, vještina koja će vas ispuniti i inspirirati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.”

Želite sreću svakome
“Budite altruist i poželite da svaki čovjek na svijetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Željeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže i maltretira druge, jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači željeti samo dobro u ljudima."

Pomažite drugima
“Kamo god odem, idem s ciljem da bih nekome pomogao. Zašto bih inače ikamo išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gdje živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim nekome pomoći. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije