Mogu li trudnice letjeti avionom? Evo šta kažu stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Mogu li trudnice letjeti avionom? Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Pexels / Ilustracija / Trudnoća

Ako imate bilo kakvih komplikacija u trudnoći ili se smatra da postoji veći rizik od porođaja prije termina, trebali biste razgovarati sa svojim doktorom ili primaljom prije putovanja kako biste saznali je li za vas sigurno letjeti.

Prema Kraljevskom koledžu opstetričara i ginekologa (RCOG), nema razloga vjerovati da letenje avionom dok ste trudni može naškoditi vama ili vašoj bebi.

Međutim, postoje određena ograničenja i mjere opreza koje treba uzeti u obzir prije rezerviranja inozemnog putovanja tijekom trudnoće. Ako je vaša trudnoća bez komplikacija, nema dokaza da će letenje bilo na dugim ili kratkim relacijama uzrokovati pobačaj, dovesti do prijevremenih trudova ili uzrokovati pucanje vodenjaka.

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Međutim, budući da su šanse za početak porođaja prirodno veće od 37. sedmice ili od 32. sedmice ako nosite blizance ili imate višestruku trudnoću, ne preporučuje se letenje od ove tačke nadalje i većina zrakoplovnih kompanija neće dopustiti trudnicama da putuju u ovoj kasnoj fazi. Ako imate bilo kakvih komplikacija u trudnoći ili se smatra da postoji veći rizik od porođaja prije termina, trebali biste razgovarati sa svojim doktorom ili primaljom prije putovanja kako biste saznali je li za vas sigurno letjeti.

Većina avioprijevoznika dopustit će vam let do 28. sedmice trudnoće (ili do kraja drugog tromjesečja) bez ikakvih problema. Od 28. sedmice nadalje, možda ćete trebati pismo svog doktora kako biste potvrdili da ste sposobni za putovanje. Vrlo malo avioprijevoznika dopustit će letenje trudnicama nakon 36. sedmice čak i ako imate nekompliciranu trudnoću. Ako imate višestruku trudnoću, ovo se ograničenje općenito primjenjuje od 32. sedmice.

Istina je, u trudnoći rastu stopala! Istraživanje je otkrilo zašto

Istina je, u trudnoći rastu stopala! Istraživanje je otkrilo zašto

Provjerite sa svojim avioprijevoznikom (po mogućnosti prije rezerviranja leta, ali barem prije putovanja) kako biste bili sigurni da imate sve potrebne dokumente - ne želite da vas odbiju na šalteru za prijavu.

Najčešći propisi avioprijevoznika (ovo se odnosi na trudnoće bez ikakvih poznatih komplikacija):

  • Do 28 sedmica: Sigurno za putovanje
  • 28 - 32 sedmica: Prije putovanja konzultirajte se s doktorom i nabavite liječničku preporuku
  • 32 - 36 sedmica: Konzultirajte se s doktorom i nabavite liječničku preporuku ako nosite jedno dijete; nije sigurno za putovanje ako imate višestruku trudnoću
  • Poslije 36. sedmice: Nije dozvoljeno putovati avionom

Mogu postojati olakotne okolnosti u kojima se daje posebna dozvola za letenje u zadnjim sedmicama trudnoće, ali to mora unaprijed odobriti vaš avioprijevoznik i uvijek biste prvo trebali razgovarati sa zdravstvenim radnikom, piše Večernji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije