Mogli biste se otrovati od ostataka riže ako je ne spremite u frižider

Radiosarajevo.ba
Mogli biste se otrovati od ostataka riže ako je ne spremite u frižider
Pixabay / Ilustracija
Riža je jedna od onih namirnica koju lako možete skuhati u prevelikoj količini i onda ju sljedeći dan ponovo jesti kao prilog uz nešto drugo.

Treba znati da je riža jako podložna kvarenju. To nema veze s načinom na koji je podgrijavate, već je direktno povezano s načinom na koji ćete je pohraniti. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzročiti trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža ostane stajati, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga je stavite u frižider. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije