Mnoge žene pogrešno stavljaju grudnjak: Pogledajte kako to uraditi ispravno

1
Radiosarajevo.ba
Mnoge žene pogrešno stavljaju grudnjak: Pogledajte kako to uraditi ispravno
Foto: Glamour / Ilustracija

Iako bi mnoge žene bile presretne da ne moraju nositi grudnjak, surova istina je da gravitacija radi svoje i grudnjak je ponekad neophodan. Ali, nije svejedno kakav grudnjak kupujete i kako ga nosite.

Čini se da se mnoge žene bore s pronalaženjem savršenog grudnjaka, Zapravo, istraživanje iz 2008. pokazalo je da je ogromnih 80 posto žena nosilo grudnjak pogrešne veličine, osobito punije žene koje su za svoje grudi najčešće birale manji broj. Zato smo pronašli savršen trik koji svima može pomoći pri utvrđivanju jeste li u onoj grupi koja nosi pravu veličinu grudnjaka – test prstiju. Saznajte više u nastavku.

Postoje tri koraka za provjeru pristaje li vam grudnjak savršeno. Prvi korak je provjera čvrstoće stražnje trake jer taj dio obavlja većinu posla. Povucite traku i pogledajte koliko je možete pomaknuti. Ako je previše labava, počet će se savijati. Ako je preuska, jedva ćete je odvojiti od leđa. Traka bi trebala biti niže straga, odnosno paralelna s mjestom grudnjaka sprijeda.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Drugi korak – naramenice. One nadopunjuju svu podršku koju pruža stražnja traka. Kada je traka čvrsta, naramenice su manje opterećene. Ono što se događa kada je grudnjak krive veličine jest da naramenice ostavljaju otisak jer obavljaju sav posao, drže težinu. Traka u tom slučaju nema klasičnu funkciju, a grudi su teške zbog gravitacije, pa ramena podnose sav teret. U stvari, ako je traka čvrsta, uklonit će sav pritisak s ramena.

Treći korak – košarice. Posljednja stanica je košarica koja bi vam trebala udobno pokriti grudi. Ako vam se košarice urezuju u tkivo dojki i ono izviruje van košarica, očito su košarice premale… Ponekad grudi imaju previše prostora na vrhu, pa se tkanina se nabora ili je previše labava, što je pokazatelj da imate krivu veličinu grudnjaka. Ako nosite grudnjak sa žicom, pobrinete se da donji dio košarica bude ravan uz grudni koš i da nije priljubljen uz tkivo dojke.

Šta je test prstima?

Test prsta korisna je sitnica koju možete primijeniti prilikom provjere čvrstoće naramenica grudnjaka. Želite da budu udobne, a da vam ne trpe ramena i ostavljaju ružne otiske. Naramenice su tu da podrže i podignu grudi. Trebale bi bez problema staviti dva prsta – otprilike tri centimetra unutra. Ako ih možete povući do kraja i osjećate da još ima "lufta", grudnjak je previše rastezljiv i morate zategnuti naramenice. Ali ako su tako čvrste da ne možete uvući prst, onda ih opustite jer je svo opterećenje na naramenicama.

U kratkom videu provjerite kako se pravilno nosi grudnjak.

Najčešće pogreške i savjeti

  • Kopčajte grudnjak ispod lopatica, ne previsoko kao što mnoge žene rade.
  • Namjestite naramenice tako da između stane prst, prekratke će se urezivati u kožu, a to izgleda ružno.
  • Sagnite se i provjerite ispadaju li grudi iz košarica jer ne bi smjele.
  • Probajte prstom ispod grudi da li je grudnjak dobro zategnut, da ne bi provirile.
  • Savinite prste jedne ruke i provucite je unutar grudnjaka ispod pazuha, kao u videu. Stajat će bolje.
  • Da ste sve dobro napravile znat ćete ako ne možete ugurati prst između grudi, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije