Mnoge dame uzimaju ovo ulje za brži rast kose, a pitanje je da li ga koriste kako treba?

0
Radiosarajevo.ba
Mnoge dame uzimaju ovo ulje za brži rast kose, a pitanje je da li ga koriste kako treba?
Foto: Pexels / Ilustracija / Njega kose

Ruzmarinovo ulje je već neko vrijeme popularan 'lijek' za one koji žele da im kosa brže raste, a društvene mreže su pune videa koji preporučuju korišćenje ovog ulja.

Ova moćna biljka itekako može pomoći u njezi kose, pokazala su brojna istraživanja, ali samo ako je pravilno koristite.

Prije nego što se zanesete primjerom neke influenserke koja često čisto ulje nanosi direktno na tjeme pa ga umasira ili ostavlja satima na glavi, znajte da tako nešto može ostaviti posljedice na vaše tjeme.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Ne samo da može doći do reakcije, već se može dogoditi i suprotan učinak - da kosa opadne, da se zamasti i da se pojavi perut što, sigurni smo, ne želite. Tako nešto možete izbjeći samo ako se pridržavate uputa stručnjaka koji su vam objasnili kako koristiti ulje ruzmarina.

Kako pravilno koristiti ulje ruzmarina?

Ulje ruzmarina može se nanositi na kosu, ali samo pomešano s baznim uljem. Bazna ulja su ona koja ne izazivaju iritacije, što nije slučaj s ruzmarinom.

Čarobna maska od dva sastojka koja već imate u kuhinji: Oporavlja oštećenu kosu odmah

Čarobna maska od dva sastojka koja već imate u kuhinji: Oporavlja oštećenu kosu odmah

Zato se preporučuje pomešati oko 5 kapi ulja ruzmarina s malom količinom baznog ulja kao što su: jojoba, arganovo, a možete koristiti i kokosovo ulje ako ga nemate, a zatim tu smjesu dobro umasirajte u tjeme. Također, ne preporučuje se predugo držanje ulja. 20 minuta je optimalno, a to je savršeno vrijeme da vlasište upije sve što mu treba, a da pritom ne naruši prirodni pH.

Nakon ove maske kosu trebate oprati kao i obično, a ulje ne smijete koristiti više od jednom sedmično. Sve izvan toga može povećati mogućnost iritacije i dovesti do bržeg gubitka kose.

Dobrobiti ulja ruzmarina

Ulje ruzmarina može pomoći u smanjenju peruti, akni na kosi i drugih vrsta crvenila i osipa zahvaljujući svojim antimikrobnim i protuupalnim svojstvima koja poboljšavaju cirkulaciju u kosi. Može se koristiti za sve tipove kose, no stručnjaci ističu da je posebno koristan za one koji se bore s gubitkom ili lomljenjem kose. Stoga ga je korisno uključiti u rutinu njege, ali naravno, samo uz pridržavanje pravila, pišu srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije