Mladi luk ima brojne dobrobiti, ali evo ko ga ne smije jesti
Mladi luk sadrži minerale i vitamine, gvožđe, folnu kiselinu, hranljiva vlakna i hranljive sastojke.
Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet.
Ljekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
"Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primjer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće djeluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče i na imunitet", rekla je nutricionistica Natalija Nefedova.
Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam. Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti samo onda kada je čovjek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionistica.
"Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore", pojasnila je Nefedova.
Stižu topliji dani: Znate li kako da vratite PVC prozore na ljetni položaj?
Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk, pišu Nezavisne.
"Mladi luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osjetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu" navela je.
Kako bi luk ostao svjež i ne bi gubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti stabljike luka jednu od druge.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.