Miris proljeća: Genijalan recept za domaći sok od zove
Zova ili bazga je u cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece.
Inače, glavna karakteristika zove su njeni sitni mirisni cvjetovi bijele boje koji cvatu grupirani u štitaste cvatove u razdoblju od kraja aprila do juna, a koji se najčešće koriste za pripremu slatkih sirupa i sokova.
Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.
Zova pomaže kod ublažavanja upale disajnih puteva, reume i poboljšava apetit. Pomaže i kad liječimo virusne prehlade, gripe, "začepljene" sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, sok od zove pomaže i kod dijabetesa i zatvora.
Sok od zove
Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.
A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima.
Što se tiče ‘light’ varijanti soka s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
Sastojci za sirup od zove:
30 cvjetova zove
3 l vode
40 g limuntosa
3 limuna
3 kg šećera
Priprema soka od zove:
Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce.
Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.