Miris proljeća: Genijalan recept za domaći sok od zove

4
Radiosarajevo.ba
Miris proljeća: Genijalan recept za domaći sok od zove
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zova ili bazga je u cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece.

Inače, glavna karakteristika zove su njeni sitni mirisni cvjetovi bijele boje koji cvatu grupirani u štitaste cvatove u razdoblju od kraja aprila do juna, a koji se najčešće koriste za pripremu slatkih sirupa i sokova.

Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom.

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Zova pomaže kod ublažavanja upale disajnih puteva, reume i poboljšava apetit. Pomaže i kad liječimo virusne prehlade, gripe, "začepljene" sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, sok od zove pomaže i kod dijabetesa i zatvora. 

Sok od zove

Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.

A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima.

Što se tiče ‘light’ varijanti soka s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 g limuntosa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema soka od zove: 

Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce.

Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije