Miris proljeća: Genijalan recept za domaći sok od zove

4
Radiosarajevo.ba
Miris proljeća: Genijalan recept za domaći sok od zove
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zova ili bazga je u cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece.

Inače, glavna karakteristika zove su njeni sitni mirisni cvjetovi bijele boje koji cvatu grupirani u štitaste cvatove u razdoblju od kraja aprila do juna, a koji se najčešće koriste za pripremu slatkih sirupa i sokova.

Cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom.

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Zova pomaže kod ublažavanja upale disajnih puteva, reume i poboljšava apetit. Pomaže i kad liječimo virusne prehlade, gripe, "začepljene" sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, sok od zove pomaže i kod dijabetesa i zatvora. 

Sok od zove

Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.

A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima.

Što se tiče ‘light’ varijanti soka s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 g limuntosa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema soka od zove: 

Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce.

Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije