Melatonin je jako važan za san, ali i za cijelo tijelo, evo zašto

0
Radiosarajevo.ba
Melatonin je jako važan za san, ali i za cijelo tijelo, evo zašto
FOTO: Pixabay / Melatonin je jako važan za san

Melatonin je hormon spavanja koji tijelu signalizira da je vrijeme za odmor, ali osim toga ima i jako važnu ulogu u održavanju zdravlja jer je najvažniji antioksidans za mitohondrije.

Mitohondrij je stanična organela eukariotskih stanica koja služi kao izvor stanične energije i troši se s godinama te zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju optimiziranje njegove funkcije nutritivnom hranom, postom, vježbanjem i dodacima prehrani.

“Mitohondriji proizvode melatonin, koji smanjuje fisiju mitohondrija i povećava njihovu fuziju, čime čuva njihovu normalnu funkciju”, objašnjava kardiolog dr. Steven Gundry te dodaje da prednosti melatonina nadmašuju njegovu blagodat za dobar san.

Pistacije imaju visok udio melatonina. Analiza koju su proveli istraživači s Državnog univerziteta Louisiana otkrila je da pistacije sadrže oko 660 nanograma melatonina po gramu, što je znatno veći broj od drugog voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Maslinovo ulje je omiljeno zbog zdravih mononezasićenih masti i vitaminskog profila, ali Gundry kaže da je njegova vrijednost još i veća zbog melatonina koji sadrži.

Uz fitokemikalije i polifenole koji su rasprostranjeni na jelovniku mediteranske prehrane, melatonin daje još jedan zaštitni učinak.

Crveno vino ne može se pohvaliti samo resveratrolom, ono također sadrži i melatonin. To potkrepljuje istraživanje koje pokazuje značajne količine melatonina u kožicama grožđa od kojih se proizvodi crno vino, što može pridonijeti njegovom antioksidacijskom djelovanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije