Male količine čokolade sedmično - manje šanse za srčani udar i demenciju

Radiosarajevo.ba
Male količine čokolade sedmično - manje šanse za srčani udar i demenciju
Pixabay / Ilustracija
Konzumacija manje količine čokolade može smanjiti šansu od dobijanja srčanog udara, tvrdi se u novoj studiji.

Stručnjaci tvrde da konzumiranje od dvije do šest malih porcija ovog slatkiša sedmično smanjuje šansu od neregularnog rada srca za 20 posto.

Istraživali su poveznicu između konzumiranja čokolade i neregularnog rada srca, problema s kojim se suočava 33,5 miliona ljudi širom svijeta.

Savjetuju konzumiranje proizvoda s visokim postotkom kakaoa, koji su vrlo zdravi za protok krvi.

"Istraživanje je pokazalo da i male količine unosa kakaoa mogu imati pozitivne efekte na zdravlje", kazala je Elizabet Mostofski iz Medicinske škole "Harvard T. H. Chan".

Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u opštoj populaciji, koja stvara problem u poznijim godinama, a najčešće pogađa muškarce. Uzrokuje vrtoglavicu, ostajanje bez daha i umor. Sve to povećava rizik od srčanog udara, obolijevanja od demencije, a na kraju može dovesti i do smrti.

U istraživanju su učestvovale 55.502 osobe, starosti između 50 i 64 godine iz Danske, gdje je utvrđeno 3.346 slučajeva fibrilacije atrija.

Osobe koje su jele 28,35 grama čokolade sedmično, za 17 posto su smanjile rizik od fibrilacije atrija, za razliku od grupe koja je jela manju porciju jednom sedmično.

Bitno je istaći da konzumacija mnogo veće količine čokolade nije davala bolje rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije