Manje alergena: Stručnjaci tvrde da nije potrebno stalno namještati krevet

Radiosarajevo.ba
Manje alergena: Stručnjaci tvrde da nije potrebno stalno namještati krevet
Stanice kože u spoju s prašinom i dodiru s toplim područjem idealno su podneblje za stvaranje sitnih alergena.

To je između ostalog okidač za razne alergene, pa su mikroorganizmi iz kreveta odgovorni i za potencijalno razvijanje astme.

Kako su otkrili naučnici sa Univerziteta Kingston u Velikoj Britaniji, mikroorganizmi i grinje mogu preživjeti u toplim i vlažnim područjima, a prosječan krevet sadrži više od 1, 5 miliona grinja.

Dok spavamo, grinje koje se hrane stanicama ljudske kože, stvaraju usput i alergene koje udišemo dok spavamo. Toplina kreveta nakon spavanja je idealna za razvijanje i zadržavanje tih alergena. Postoji li način da nekako spriječite širenje tih nesnosnih alergena? Jednostavno, nemojte namještati krevet!

Istraživač dr. Stephen Pretlove je izjavio:

"Katkad je dovoljno ne namještati krevet, tačnije ostaviti posteljinu nepokrivenu kako bi se izgubila vlažnost iz postelje, te bi na taj način mikroorganizmi uginuli", te dodao da bi najbolje bilo ostaviti krevet točno onako kakav je nakon spavanja.

Tako je veća vjerovatnost da će vlaga iz kreveta prije izaći, i smanjiti mogućnost nastanka grinja. U drugoj fazi istraživanja će tim sa Univerziteta Kingston postavljati uređaje u domove diljem Veliki Britanije te podijeliti istaživanja u dva tima: domove u kojima će se namještati i u kojima se neće namještati krevet. Mjerit će se koliko ventilacija i grijanja utječu na stvaranje grinja, što će pomoći i dizajnerima i projektantima zgrada, da bi stvorili prostore u kojima je zdravije živjeti... Naravno, ovo je samo jedna teorija koja nije u potpunosti usvojena. Naučnici iz Britanskog društva za alergije i kliničku imunologiju su ipak zaključili da mikroorganizmi na posteljini prežive neovisno o svemu: "Tako jednostavan potez, nenamještanje kreveta, teško može puno pomoći."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije