Mali trik: Kako da uzgojite blitvu na balkonu

0
Radiosarajevo.ba
Mali trik: Kako da uzgojite blitvu na balkonu
Foto: Arhiv / Blitva

Sve je više vrtlara koji svoje sadnice uzgajaju sami pa su krajem zime i početkom proljeća njihovi prozori prepuni malenih posuda ispunjenih zelenim lišćem.

Uz toplinu, vlagu i sve duže dane, mlade sadnice mogu uspjeti fantastično. Na taj način mogu se uzgojiti i one vrste koje nije moguće kupiti na tržnicama kada dođe vrijeme.

Blitva kao brzorastuće zeleno povrće jedna je od biljaka, uz salatu i špinat, koje se prve sade u proljetni vrt, bilo na gredice bilo u balkonske teglice.

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Kvalitetna podloga i kvalitetno sjeme garancija su za dobar uspjeh. Provjeravajte zemlju svakodnevno jer ne smije presušiti, ali pripazite da zbog pretjerane vlage, sjeme ne struhne.

Nakon što biljke niknu, potrebno im je osigurati dovoljno svjetla, u protivnom će se izdužiti te postati krhke i lomljive.

Idealna temperatura u prostoriji trebala bi biti oko 22 stepena.

Ne zaboravite obilježiti posude jer, kada niknu, većina biljaka izgledat će isto, a onda nastaju problemi, piše Večernji.hr.

Kako biste dobili kvalitetne, zdrave i pravilne sadnice, sljedeći korak u uspješnom uzgoju je presađivanje. Presađivanje, ili vrtlarskim rječnikom pikiranjem, postiže se znatno bolji napredak.

Biljke presađujemo kada dobiju dva prava lista. Treba pripaziti da se prilikom rasađivanja korijen ne savija.

Italijanska poslastica: Najbolji recept za tiramisu u čaši

Italijanska poslastica: Najbolji recept za tiramisu u čaši

Ovo je vrijeme kada je biljci za rast potreban kvalitetnija podloga, te redovna dohrana. Ne zaboravite na redovno zalijevanje, ali pripazite da se voda u čašicama ne zadržava.

Kada se približi vrijeme presađivanja biljaka u vrt, treba obratiti pozornost na vanjske uvjete.

Kod onih otpornih, kao što je blitva, vrijeme prilagođavanja je neznatno, jer se ona u pravilu sadi u hladna vremena, a presađuje čim to dopuste uslovi u vrtu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije