Ljekovita svojstva đumbira: Prijatelj zdravlja i prirodni afrodizijak

Radiosarajevo.ba
Ljekovita svojstva đumbira: Prijatelj zdravlja i prirodni afrodizijak
Pixabay / Đumbir

Đumbir je najpoznatiji kao začin u mnogim kulturama i zemljama. Osim toga, ima i ljekovitu svrhu jer pozitivno utječe na zdravlje. Evo kako vam može pomoći kod vaših zdravstvenih problema.

Đumbir može pomoći u prevenciji raka zbog organskih jedinjenja kao što je gingerol. On posjeduje protivupalna svojstva i smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, može pomoći u sprečavanju raka jajnika kod žena.

Također može smanjiti rizik od zgrušavanja krvi, smanjiti holesterol i pomoći pri održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

Nakon vježbanja đumbir će vam pomoći da smanjite bolove u mišićima i menstrualne grčeve. Pretpostavlja se da su razlog tome protivupalni sastojci koje đumbir ima u sebi.

Istraživanja su pokazala da đumbir pomaže kod ublažavanja mučnina povezanih s trudnoćom, virozom i posledicama hemoterapije.

Čaj od đumbira podstiče znojenje za vrijeme prehlade i gripa, što dovodi do zagrevanja tijela iznutra. Osim toga, u hladnim danima dobro će vam doći vruć čaj od đumbira, prenosi B92.

Đumbir je poznat i kao afrodizijak koji povećava želju za seksom i poboljšava seksualnu aktivnost. Miris đumbira utječe na privlačnost i uspostavljanje seksualne napetosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije