Ljekar objasnio zašto ne bismo trebali bacati tekućinu koja se pojavi na vrhu pavlake ili jogurta

0
Radiosarajevo.ba
Ljekar objasnio zašto ne bismo trebali bacati tekućinu koja se pojavi na vrhu pavlake ili jogurta
Pixabay / Ovsena kaša

Ako ste ikada bacali vodenkast jogurt, razmislite ponovno - jedan doktor otkrio je njegov neočekivani svrhu.

Mnogi od nas su krivi što bacaju hranu koja izgleda malo čudno, ali je vjerovatno u stvarnosti sasvim u redu. U stvari, milijarde funti se bacaju u Velikoj Britaniji iz ovog razloga, prema Business Waste, sa fascinirajućih 9,5 miliona tona hrane bačene svake godine.

Ali jedan doktor predlaže da možete učiniti svoj dio kako biste smanjili ovu količinu, tako što ćete zadržati svoj jogurt - čak i ako se na njegovoj površini stvorila čudna voda. Iako zvuči odvratno, ovaj savjet ne bi mogao biti dalje od istine.

Čistačica postala informatički referent: Firma iz BiH joj izdala lažnu potvrdu o radu

Čistačica postala informatički referent: Firma iz BiH joj izdala lažnu potvrdu o radu

Govoreći svojih 5,3 miliona pratilaca na TikToku, dr. Karan Raj sa Univerziteta u Sunderlandu (@dr.karanr), tvrdio je da je misteriozna supstanca u stvari prepuna vitalnih hranjivih sastojaka i raznih vitamina. "Jeste li primijetili vodenastu lokvu tečnosti na vrhu svog jogurta?", pitao je.

"Nemojte odmah ispustiti tekućinu misleći da je vaš jogurt pokvaren. Ova misteriozna lokva puna je esencijalnih hranjivih sastojaka - proteina, kalcija, B12, čak i probiotika - kao i niza drugih minerala."

Piće staro više od 1000 godina: Evo za šta je sve dobar kefir

Piće staro više od 1000 godina: Evo za šta je sve dobar kefir

Vjerovali ili ne, ova jogurtna voda također ima ime - sirutka. Ona se formira kada mlijeko prođe kroz "koagulaciju" - proces u kojem se zgusne kako bi postalo sir ili jogurt.

I dok se neki dio mlijeka stvrdne da bi formirao "sir", tj. čvršće dijelove sira ili jogurta, također se formira tekuća sirutka. Dr. Raj je nastavio: "Što duže ostavite svoj jogurt netaknut, to je vjerojatnije da će se sirutka nakupiti i izdvojiti se na površini, ostavljajući vodeni trag."

"U mnogim tvrđim sirevima, poput cheddara ili parmezana, sirutka se istiskuje i ima smanjen sadržaj laktoze. Ali sirutka je komponenta koja čini jogurt mekšim i rjeđim u konzistenciji."

Ako još uvijek ne možete podnijeti jesti ovaj vodenasti jogurt, dr. Raj tvrdi da mnoge grčke i islandske varijacije jogurta su filtrirane od sirutke za ultra gustu konzistenciju. "Vjerovatnije je da ćete dobiti ovaj 'jogurtni urin' od jogurta koji nije grčki - posebno onih bez dodatih stabilizatora," dodao je. "Ali inače, umiješajte ga nazad i uživajte."

Cijena jogurta u Srbiji hit na društvenim mrežama i portalima

Cijena jogurta u Srbiji hit na društvenim mrežama i portalima

Nije iznenađujuće da je post doktora Raja naišao na brojne zbunjene komentare, jer mnogi korisnici nisu ni znali šta je sirutka. Jedna osoba je šaljivo rekla: "Bez sirutke!! Nisam znao/znala za to", dok je druga dodala: "Oh ne!! Bacila sam toliko puno - više neću."

Druga osoba tvrdila je da isto vrijedi i za kiselo vrhnje, pišući: "Čekajte - ljudi to ocjeđuju? Kiselo vrhnje, jogurt, umućeni krem sir - promiješajte SVE ako primijetite to. Mislio/la sam da je ovo uopšte znanje", javlja Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije