Limunska trava ima benefita pored dobrog mirisa: Pogledajte za šta je sve korisna

0
Radiosarajevo.ba
Limunska trava ima benefita pored dobrog mirisa: Pogledajte za šta je sve korisna
Foto: Screenshot/YouTube / Limunska trava

Limunska trava je tropska biljka koja potječe iz jugoistočne Azije, a prepoznatljiva je po nježnom mirisu limuna. 

Iako raste na zemlji, njen miris često podsjeća na citruse, ali s blažim, slađim tonovima. Izgledom, stabljika i listovi limunske trave nalikuju mladom luku, a u kuhinji se koristi kao sastojak u supama, jelima od morskih plodova te nezaobilazni dodatak curry začinima. Čaj od limunske trave također je vrlo popularan.

Limunska trava nije samo kulinarski začin. U tradicionalnoj medicini često se koristila za poboljšanje probave, liječenje glavobolje, prehlade, bolova u trbuhu i groznice, a danas je poznata i po svojoj učinkovitosti u borbi protiv insekata.

Manekenka poslije 30 godina progovorila o zlostavljanju koje je doživjela i trudnoći

Manekenka poslije 30 godina progovorila o zlostavljanju koje je doživjela i trudnoći

Skriveno svojstvo

Ekstrakt limunske trave koristi se u mnogim kozmetičkim i higijenskim proizvodima zbog svog osvježavajućeg mirisa, a bogata je i mineralima poput željeza, cinka i magnezija. Također sadrži značajan udio vode, što ju čini osvježavajućim dodatkom prehrani.

Ova biljka ima antibakterijska, antioksidativna i antikancerogena svojstva. Ulje limunske trave može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bolova.

Jedna studija provedena na osobama s reumatoidnim artritisom pokazala je da svakodnevno korištenje eteričnog ulja limunske trave tijekom 30 dana smanjuje bol za 30 posto, čineći je korisnim dodatkom prirodnim terapijama, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije