Ove biljke možete posaditi u septembru, a da ih oberete u oktobru i novembru

0
Radiosarajevo.ba
Ove biljke možete posaditi u septembru, a da ih oberete u oktobru i novembru
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljeto je bilo jako vruće i suho, a temperature su često dosezale takve brojke da nismo mogli vjerovati. Nažalost, govore vrtlari, zbog takvih prilika mnogi su usjevi u tom razdoblju propali.

No, nije sve izgubljeno i još uvijek možete uživati u raznim ukusnim plodovima. Jesenski vrt je mnogima najbolji zato što ima puno više kiše i puno su blaže temperature.

Pa, šta saditi u rujnu kako bi plodove mogli ubrati u listopadu ili studenom?

Dodik potpuno pobjesnio jer je Schmidt došao u Banju Luku: "Naredio sam policiji da ga izbaci"

Dodik potpuno pobjesnio jer je Schmidt došao u Banju Luku: "Naredio sam policiji da ga izbaci"

1. Krompir sijte u prvoj sedmici septembra u slamu. Prva berba mladog krompira bit će u oktobru.

"Krompir pod slamom podrazumijeva način uzgoja krompira bez prekopavanja tla. Važno je naglasiti da se svakako u jesen ili prije sadnje u proljeće zbijeno i vlažno tlo nepovoljne strukture prozrači ruskim ili bio vilama kako bi se unijela potrebna količina kisika u tlo. Prozračivanjem će se na teškim tlima stvoriti i uvjeti za odvodnju viška vode koja bi se u suprotnome mogla predugo zadržavati na površini.

Ruže penjačice teško je uzgojiti: Donosimo tri trika uz koje će godinama biti najljepši ukras

Ruže penjačice teško je uzgojiti: Donosimo tri trika uz koje će godinama biti najljepši ukras

Ako je tlo već obrađivano, povoljne strukture i dobrih vodo-zračnih odnosa, nije ga potrebno prevrtati niti prekopavati, ali je potrebno ubuduće pridržavati se načela organske obrade tla: tlo prekrivati organskom masom (malčirati), ne zbijati ga gaženjem, dodavati vrtni kompost prije sadnje, na gredicama koristiti mješovite usjeve te provoditi gnojidbu i zaštitu prirodnim sredstvima" biljnim pripravcima, govori vrtlarica Ivana Strunje.

2. Zeleni grah

Grah je dio mnogih povrtnjaka jer ih je tako lako uzgajati – čak i u ograničenom prostoru. Evo kako posaditi, uzgajati i ubrati mahune – i grah i grm. Svi zeleni grah su nježne jednogodišnje biljke. Iako je većina zelenog graha doista zelena, dolazi i u ljubičastim, crvenim, žutim i prugastim varijantama.

Grah je najbolje rasti u dobro dreniranom tlu s normalnom plodnošću. Grah obično ne treba dodatno gnojivo jer fiksira vlastiti dušik u tlu. Međutim, siromašno tlo ipak treba nadopuniti odležanim stajskim gnojem ili kompostom u jesen prije sadnje (ili neposredno prije sadnje u proljeće).

Grah preferira blago kiselu do neutralnu pH vrijednost tla (6,0-7,0), prenosi Pereglin.com.

Stručnjak upozorava: 'Vremenski uslovi ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima'

Stručnjak upozorava: 'Vremenski uslovi ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima'

Postavite sve potpore za grah prije sadnje.

3. Grašak

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Leguminosae). Sadrži bjelančevine, šećer, škrob, lecitin i dr. Veća količina lecitina nalazi se u sortama s naboranim zrnom te se u njima klorofil duže čuva, pa su zrela zrna ovih sorata izrazito zelene boje. Grašak se uspješno uzgaja u uslovima umjerene i vlažne klime. Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 stepeni Celzijusa. Niče već kod temperature 4-6 stepeni Celzijusa, a idealna temperatura za nicanje je 15-16 stepeni Celzijusa. Mlade biljke podnose temperature i do -6 stepeni Celzijusa. Za rast treba sunčanu poziciju i ne uspijeva u hladu, piše Agroklub. Grašak ima i velike zahtjeve za navodnjavanjem i ako su tla pjeskovita ili aluvijalna, obavezno je potrebno navodnjavanje.

4. Tikvica

5. Sve vrste kupusa - brokula, prokulica, kelj, blitva, kupus

6. Sve vrste začinskog bilja: peršin, kopar, bosiljak, korijander

7. Sve vrste zelene salate: rikula, matovilac, loboda...

8. Špinat

Uzgoj špinata ni najvećim početnicima neće biti težak. Trebat će vam samo suho sjeme, komadić zemlje i dobra volja. Špinat je jedna od najpraktičnijih i najzdravijih povrtnica za uzgoj u vašem povrtnjaku. Raste tokom cijele godine pa i onda kad drugog zelenog povrća nema. Njegovi tamnozeleni listovi obiluju vitaminima i željezom, a odlični su na salatu i kuhani, prenosi Jutarnji List.

9. Crni luk

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije