Ledeni napitak - odlična zamjena za gotove sokove prepune šećera

Radiosarajevo.ba
Ledeni napitak - odlična zamjena za gotove sokove prepune šećera
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kako nam predstoje paklene vrućine, svi pribjegavamo raznim načinima da bi se osvježili i rashladili. Priželjkujemo nešto hladno uvijek na domak ruke, pa evo i rešenja.

Predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica, koji je odlična zamjena za gotove sokove prepune šećera. Oduvijek ste željeli da znate šta tačno pijete, šta ima unutra sve, pa evo i prilike. Budite sam svoj majstor i nećete dobiti proizvod sa dodatkom soli i šećera i sa smanjenim udijelom vlakana. Domaći sokovi su pravo osvježenje, još kad znate da su hranjive stvari i vitamini sačuvani, uživat ćete još više u ovom ledenom napitku.

Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo dobiti mnogo više nego prije samo nekoliko godina. Zato je priprema sokova kod kuće brza i laka,a nutrivno gledano takvi sokovi su vrlo bogati i hranljivi.

Celer je jedan od nezaobilaznih sastojaka zdravih napitaka i bez njega zdravi napitak je nezamisliv. U skromnom korijenastom povrću nalazi se jedan od najbogatijih izvora alkalnih minerala iz vrta.

Za ljetnje vrućine predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica iz knjige "Alkalni sokovi & smoothiji" autora dr. Stefana Domeniga, piše B92. Ovaj sok savršena je zamjena za gotove sokove prepune šećera i umetnutih boja i ukusa.

Sastojci:

4 lista zelene salate
½ malog krastavca
2 celera
75 g miješanog bobičastog voća, npr. jagoda, malina i kupina
125 ml hladne vode


Priprema:

Listove salate stavite u blender. Krastavac očistite i krupnije isjeckajte, zatim dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i uključite blender na minut dok smjesa ne postane glatka. Sipajte u čašu i uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije