Lagan za stomak, a još lakši za pripremu: Desert iz čaše bez pečenja
Pa baš kada ste pomislili da bolje od navedenog ne može - ipak može i to u pripremi, ali i sastojcima obožavanog deserta. Za pripremu ne morate niti uključiti šporet.
Podloga ili baza:
- 50 g integralnog keksa
- 25 g putera omekšanog na sobnoj temperaturi
Krema:
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g svježeg krem sira
- 75 g slatkog vrhnja
- 1kašika šećera u prahu
Preljev:
- 250 g šumskog voća
- 1 kašika šećera
- 1 kašika svježe cijeđenog soka limuna
Priprema:
1. Keks sameljite i pomiješajte s puterom rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača.
2. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.
3. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja.
Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.