Kvari vam se meso u frižideru? Možda pravite ovu pogrešku
Ako vam se često dešava da vam meso ili riba propadnu prije nego što ih iskoristite, možda ih ne odlažete na pravo mjesto u frižideru.
Prema riječima stručnjaka, sirovo meso i riba trebaju se čuvati na donjoj polici jer je to najhladniji dio frižidera i sprječava kapanje po drugim namirnicama.
Još jedna česta greška je pretrpavanje frižidera. Kada unutra nema dovoljno prostora, hladan zrak ne može slobodno cirkulisati, što dovodi do neujednačenih temperatura i bržeg kvarenja hrane. Idealno je ostaviti razmak između pakovanja i namirnica kako bi se zadržala optimalna svježina.
Ko je Rosita: Venecuelanska influenserka pod sankcijama SAD i Meksika zbog veza s kriminalnom bandom
Neke namirnice ne treba ni držati u frižideru. Paradajz, banane, krompir, luk i nezreli avokado bolje podnose sobnu temperaturu i hladnoća im može promijeniti ukus i teksturu. Čuvajte ih na suhom i prozračnom mjestu van frižidera.
Također, važno je ne stavljati vruće ostatke hrane direktno u frižider jer to može povisiti temperaturu unutar uređaja. Sačekajte da se ohlade do sat vremena na sobnoj temperaturi, pa ih spremite u zatvorene posude.
Za dužu svježinu, koristite hermetičke posude koje sprječavaju isušivanje i upijanje mirisa. Organizujte frižider tako da grupišete otvorene proizvode i označite ih datumom – tako ćete izbjeći da hrana ostane zaboravljena i pokvarena na zadnjoj polici.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.