Ako kupujete u second hand kupovinama - pazite na ove zamke

Radiosarajevo.ba
Ako kupujete u second hand kupovinama - pazite na ove zamke
Kupovina korištene robe u mnogim je zemljama gotovo dio kulture, svakako najnormalnija stvar.

Organiziraju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a prodavnice s korištenom robom nalaze se na svakom koraku, piše Jutarnji.hr.

Posljednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju, no second hand shopovi sve su bolje organizirani i imaju sve bolju ponudu. Doduše, kod nas se uglavnom prodaje i kupuje korištena odjeća dok dućana s ostalim rabljenim predmetima još uvijek nedostaje.

Kako bilo, kupovati korišteno je i poželjno i korisno, a svakako štedi novac, no neke je predmete ipak pametnije kupiti nove . Zbog zdravlja, sigurnosti ili bilo čega drugog donosimo sedam stvari koje nije pametno kupovati korištene.

1. Madraci, kauči i slični komadi namještaja

Bez obzira na to imate li običaj korištenu robu skupljati s ceste, ostavljenu kraj nekog kontejnera, ili odlazite u specijalizirane dućane, rizik s kupovinom madraca, kauča i sličnih komada namještaja je u - stjenicama. I nisu samo stjenice u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminirati, tu su i buhe, dlake, prhut i razne druge nevidljive gadarije.

Ako ste ipak strastveni ljubitelj antiknog namještaja, birajte komade sa što manje tkanine.

2. Kolijevke i dječiji kreveti

Kupovanje korištene dječije odjeće, igračaka pa i namještaja je sasvim normalna stvar i štedi nevjerojatno mnogo novaca jer se djeca brzo zasite istih igračaka i brzo prerastu odjeću. Međutim, između 2007. i 2011. povučeno je gotovo deset miliona takvih proizvoda samo s američkog tržišta jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Stoga, nemojte riskirati sigurnost djeteta i kupite novo i provjereno.

3. Sjedalice za automobile

Premda i ovo spada u one pretjerano skupe "must have" predmete, ni autosjedalice ne biste trebali kupovati korištene, a razlog je isti kao i kod krevetića - sigurnost na prvom mjestu.

4. Kacige

Da se ne ponavljamo, ista stvar vrijedi i za kacige, primjerice one biciklističke. Možda na prvi pogled može djelovati da je dobrom stanju, no pri prethodnom je korištenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.

5. Kupaći kostimi i donje rublje

Obje ove vrste odjevnih predmeta trebale bi se kupovati nove. Unatoč pranju, nije pretjerano higijenski jer nikad ne znate kolike se bakterije, tjelesne tekućine i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate.

6. Kozmetika

Da kozmetiku kupujete novu, to je također nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti kojekakvim prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da vjerojatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami napraviti vlastitu kozmetiku.

7. Gume

U redu, gume možda nisu kućanski predmet, no velik broj ljudi kupuje korištene gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na cesti smanjena. Ako ste se baš napikirali na stare, rabljene gume, iskoristite ih za cvijeće, podloge ili nešto treće.

Kupovina korištene robe uvijek je zapravo kocka i koliko god štedi novac, ipak treba biti oprezan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije