Kuhar otkriva tajne: Meso će vam na ovaj način biti najsočnije

Radiosarajevo.ba
Kuhar otkriva tajne: Meso će vam na ovaj način biti najsočnije
Foto: Unsplash / Ilustracija

Matt Horn je chef i vlasnik restorana Horn Barbecue koji bi se trebao otvoriti 5. septembra u Oaklandu u Kaliforniji.

Kako kaže, odrastao je uz ljude koji su obožavali pripremati roštilj, pa je i sam postao jedan.

"Ti ljudi su imali veliko, da tako kažem, poštovanje prema roštilju i pripremi mesa na taj način. Bez obzira na to što je jednostavnije jelo, potrebnu mu je dati jednako ljubavi, pažnje i brige kao i bilo kojem drugom jelu."

Za Insider je otkrio koji trikovi i savjeti su njegovu pripremu mesa na roštilju doveli do perfekcije. Prvo napominje kako je važno dobro pripremiti piletinu. "To je prva i osnovna stvar koju bi svi trebali znati pripremiti, a mnogi je podcjenjuju. Upravo zato se događa da im se piletina posuši."

Za pripremu na roštilju, Horn preporučuje da uzmete tamni dio piletine poput batka i krilca jer je sočniji. Dan prije začinite meso, zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku. Kada pečete, možete piletinu preliti s malo vode ili pivom kako bi dobilo na sočnosti. Kada je riječ o mesnom odresku i ribi, Horn kaže da ih treba dobro namazati uljem kako se ne bi zalijepili za roštilj.

Preporučuje marinadu od maslinovog ulja, bijelog, timijana i malo soja umaka. Kako ne biste prepekli meso, savjetuje da prvo pustite da se ispeče s jedne strane, a zatim s druge. Vrlo je važno ostaviti odrezak da odstoji 10 do 15 minuta nakon pečenja prije nego ga izrežete.

Za ribu je, kaže, temperatura jako bitna. Prvo ju ispecite kratko s obje strane, a zatim ju prebacite u aluminijsku foliju, dodajte začine i maslac i ispecite još kratko - tako ćete spriječiti da se prepeče.

Kada vam dolaze gosti najbrža i najlakša opcija su hamburgeri. Kako se meso ne bi zalijepilo za rešetku potrebno je sastrugati ulje s iste, a kako se ne bi prepeklo Horn preporučuje da ga maknete s vatre kada poprimi dobru boju i da ga, baš kao i ribu, zamotate u foliju, te pečete još kratko. Tako će se sačuvati sočnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije