Krpe i peškire morate da perete mnogo češće nego što mislite
Ako posuđe sušite krpom, velika je vjerovatnoća da ga tako prekrivate mikrobima.
Jedna američka studija otkrila je da je 89 posto kuhinjskih krpa prekriveno koliformnim bakterijama, koje se nalaze u digestivnom traktu ljudi i životinja.
Upravo zato, peškire i krpe moramo prati puno češće nego što to radimo sada.
1) KUHINJSKE KRPE
Ako za brisanje posuđa koristite krpu koju ste već jednom koristili za isto, veoma je moguće da ćete tako nanijeti milione bakterija na posuđe. Prema stručnjacima Univerziteta u Arizoni, kuhinjske krpe bi trebalo da potopite u razrijeđeni izbjeljivač nakon svake upotrebe, a bar jednom sedmično ih operite u mašini za veš.
2) PEŠKIRI ZA TUŠIRANJE
Pošto su peškiri za tuširanje posebno debeli, oni lako skupljaju vlagu i brzo počinju da smrde. Stručnjaci predlažu da peškire za tuširanje perete nakon svakog trećeg korišćenja da biste uklonili desetine miliona mrtvih ćelija kože i izbjegli neprijatan miris.
3) PEŠKIRI ZA LICE
Prljavština i bakterije lako se hvataju na tkaninu peškira. Kada se umivate, pa lice obrišete već korištenim peškirom, ponovo na kožu nanosite prljavštinu i bakterije od prošlog puta. Peškire za lice trebalo bi da mijenjate i perete nakon svake upotrebe ako ne želite da bakterije prodru u vaše pore kada ih drugi put upotrijebite, savjetuju dermatolozi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.