Istraživanje / Krevet glavu čuva: Mozak počinje sam sebe "jesti" ako mu uskratimo san

25. 05. 2017. u 21:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hronična neispavanost opasna je za mozak.

Naučnik Michele Bellesi i njegov tim s Politehničkog univerziteta u Anconi, u Italiji, pronašao je dokaze da mozak doslovce sam sebe počinje jesti kada mu uskratimo čak i samo nekoliko sati sna.

Naučnici su do ovog otkrića došli proučavajući mozgove miševa od kojih su jedni normalno spavali, a drugi premalo. Ono što su otkrili bilo je da mozak miša koji se naspavao, reciklira oštećene sinapse i stvara nove membrane i proteine, piše Independent.

Kada dođe do fagocitoze (uništavanja starih stanica, u ovom slučaju sinapsi u mozgu), elementi tih stanica polako se recikliraju i stvaraju nove mebrane i proteine. "To znači da je fagocitoza u biti dobra jer prevenira nakupljanje istrošenih sinapsi, što bi dovelo do kvara u mozgu", objašnjava Bellesi.

No, mozak hronično neispavanog  miša, ima drugačiju "metodu čišćenja", s mnogo opasnijim posljedicama. Umjesto da reciklira stare sinapse, fagocitoza ih do kraja uništava, ne ostavljajući materijal za stvaranje novih proteina i membrana. To dovodi do oštećenja u sinaptičkoj komunikaciji", objašnjava Bellesi. 

To znači da ako je mozak hronično neispavan, ne može na vrijeme zaustaviti fagocitozu te ona do kraja uništava stanice i ne ostavlja prostora za stvaranje recikliranih, novih i zdravih stanica. Mozak u ovom slučaju sam sebe jede. 

"Naučni dokazi sugeriraju da postoji veza između hronične neispavanosti i Alzheimera, no zasad je ne možemo pronaći. Potrebne su daljnje studije da otkrijemo je li neispavanost rizik za demecniju", završava Bellesi. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA