Kremast, brzo gotov i bez pečenja: Recept za lažni tiramisu koji će osvojiti ljubitelje slastica
![Kremast, brzo gotov i bez pečenja: Recept za lažni tiramisu koji će osvojiti ljubitelje slastica](https://storage.radiosarajevo.ba/article/534670/871x540/tiramisu-s-limunom-i-pistacijom.jpg?v1708971153)
Ljubitelji slastica od limuna, ovo je kolač koji želite napraviti već danas jer osim što sadrži omiljeni agrum, sadrži i ultimativni orašasti plod koji prodaje baš sve - pistaciju.
Dakle, ova kombinacija toliko je dobra, a toliko jednostavna da bi vam vrlo lako mogla postati slastica sezone. Baš zato potrudite se pronaći netretirani limun kako biste mogli iskoristiti i njegovu koricu, a u sirup u koji ćete umakati piškote uvijek možete staviti i alkohol po želji, primjerice limoncello.
Za pripremu vam ne trebaju baš nikakve posebne vještine niti znanja, samo biste trebali koji sat ostati dovoljno strpljivi, ostaviti sve zajedno u frižideru pa tek onda kašikom navalite na ovu, vrlo dobru slasticu ravno iz posude, piše Dobra hrana.
![Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554788/300x185/darko-rundek-koncert-26juli24-akrsa-5.jpg?v1722030867)
Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu
Lažni tiramisu sa limunom i pistacijom
Trebat će vam:
- 150 ml limunova soka
- 100 g šećera
- korica jednog limuna
- 200 g mascarponea
- 100 ml slatkog vrhnja
- 3 kašike kreme od pistacije
- 100 g nasjeckane pistacije
- 2-3 kašike marmelade od limuna
- oko 300 g piškota
Priprema:
U manju posudu stavite limunov sok, koricu i šećer pa kuhajte 15-ak minuta dok ne dobijete sirup. Pustite da se kratko ohladi.
![Oduševit ćete se: Recept za najbrže Rafaelo kuglice bez šećera](https://storage.radiosarajevo.ba/article/534489/300x185/rafaelo_kuglice.jpg?v1708868286)
Oduševit ćete se: Recept za najbrže Rafaelo kuglice bez šećera
Za to vrijeme izmiksajte slatko vrhnje u gušću kremu, dodajte mascarpone, kašiku vanilije, kremu od pistacije i 2 kašike šećera u prahu. Sve dobro pomiješajte. Ako vam tragovi kreme od pistacije ostanu vidljivi na mjestima, ne brinite i pustite da tako i ostane. Ubacite i pola nasjeckanih pistacija.
Piškote umačite u sirup od limuna, slažite na dno posude pa premažite sve kremom i po kremi rasporedite marmeladu od limuna.
Dodajte još jedan sloj piškota, zatim kremu, pospite ostatkom nasjeckanih pistacija i ostavite nekoliko sati da se ohladi.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.