Kraljevski doručak zaista postoji: Isprobajte ga  

0
Radiosarajevo.ba
Kraljevski doručak zaista postoji: Isprobajte ga   
Foto: MyRecipes / Jaja Benedikt

Eggs Benedict ili Jaja Benedikt neizostavan su dio svakog otmjenog doručka ili bruncha.

Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželji su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i orginalno, samo za njih.

Kuhar je za njih spremio jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života, piše Gastro.hr. Probajte i vi sebi napraviti kraljevski doručak

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Sastojci:

  • četiri jaja
  • četiri kriške kuhanog suhog msa
  • četiri kriške bijelog kruha
  • umak holandez
  • lovorov list
  • pet klinčića
  • pet zrna crnog bibera
  • pet grama šećera
  • 10 g maslaca
  • 125 ml sirćeta
  • jedna kašičica žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

 Priprema:

Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.

Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i sirće,

Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.

U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).

Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhanog suhog mesa, a hljeb malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni hljeb, preko njega krišku suhog mesa i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije