Kraj mukama: Kako da plava kosa ne požuti

Radiosarajevo.ba
Kraj mukama: Kako da plava kosa ne požuti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sve plavuše znaju da održavanje besprijekorne plave nijanse s kojom ste izašli iz frizerskog salona nije lagan zadatak.

Potrebno je dosta truda, vremena i novca da se boja održi svježom i da ne postane ružno žuta, ni nalik nijansi koju ste izabrali.

Upravo ovo se dešava već nakon 2 sedmice od farbanja.

No, ljubičasti šampon za plavu kosu je spas.

Treba napomenuti da žutilo plave kose postaje problem kada zaostali prirodni tamni pigment počne da izbija dajući vašoj platinastoj boji žućkaste, crvenkaste ili narandžaste podtonove.

Što je vaša prirodna boja tamnija to će ovaj problem biti izraženiji.

Ljubičasti šampon nije namijenjen samo farbanim plavušama. Potreban je i prirodno plavoj kosi. Također i dame koje se farbaju u violet tonove mogu ovim šamponom sačuvati boju da ne blijedi.

Ljubičasti šampon posvetljuje kosu dajući joj hladniji ton. Naime, ukoliko kosa ima malo žutih tonova, ljubičasti pigment iz ovog šampona će ih neutralisati.

Imajte na umu da ljubičasti šampon ne može zamijeniti vaš regularni šampon. Naime, ovaj šampon bi trebalo koristiti jednom do dva puta sedmično. U protivnom kosa bi vam mogla biti prevše ljubičasta.

Kako biste izvukli maksimalan efekat, na kosu koju ste pokvasili toplom vodom prvo nanesite sok od jednog limuna. Limunov sok kao i topla voda služe otvaranju kutikula spoljašnjeg omotača kose kako bi vlasi mogle da upiju ljubičasti pigment. Osim toga limun služi za balans pH kose.

Nakon toga nanesite ljubičasti šampon na isti način kao bilo koji drugi, piše Minutzamene.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije