Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert
Radiosarajevo.ba
Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi, jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovito baca.
No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo kako koru od mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert, tzv. ušećerene korice.
Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane hemikalijama.
Sastojci:
500 – 600 g mandarina
300 – 400 ml vode
1 kašičica soli
350 g kristal šećera
350 ml vode
još šećera za valjanje korice
Postupak:
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 ml vode i dodajte jednu kašičicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napicima ili grickajte kada poželite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.