Fotka o kojoj priča internet: Otkriveno zašto su bačene tone mandarina

Radiosarajevo.ba
Fotka o kojoj priča internet: Otkriveno zašto su bačene tone mandarina
Facebook / Fotka danas "gori" na društvenim mrežama
Na svom Facebook profilu, Ana Musa, ekološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je fotografiju bačenih mandarina na odlagalištu u okolici Opuzena.

Fotka je izazvala niz komentara nisu li se odbačene mandarine mogle podijeliti onima kojima je potrebno, pogotovo kad znamo koliki broj građana kopa po kontejnerima za smeće u potrazi za hranom.

 

Miodrag Kiridžija, veliki proizvođač mandarina iz Opuzena za Index je otkrio zbog čega su mandarine završile na smetlištu.

 

"Ove su mandarine zaražene mediteranskom voćnom muhom i sad se treba napraviti fitosanitacija. Otkad su bačene treba proći maksimalno 24 sata da se one zakopaju kako se zaraza ne bi širila", rekao nam je Kiridžija.

 

Objasnio je kako je fitosanitacija mjera koja se provodi s ciljem zaštite mandarina i prevencije širenja štetnika, a propisana je od strane Ministarstva poljoprivrede. "Uredbom Ministarstva poljoprivrede o suzbijanju mediteranske voćne muhe zaražene mandarine moraju se zakopati. Svi koji se bave proizvodnjom mandarina nužni su baciti zaražene plodove. Ta je mjera nužna. ", rekao nam je Kiridžija.

 

Doznajemo i kako takve mandarine nisu opasne za jesti, te su iako, zaražene, ispravne za jelo. Ipak, zaražen plod je, doznajemo od proizvođača mandarina, ispravan za jelo, no do dolaska na tržište nastupilo bi kvarenje tako da iako bi se takvi plodovi u teoriji mogli konzumirati, u praksi se to ne radi već se zaražene mandarine bacaju.

 

Inače, mediteranska voćna muha (Ceratitis capitata) raširena je u cijelom uzgojnom području agruma i karantenski je štetnik na A2 listi za Hrvatsku. Svojim prisustvom mediteranska voćna muha oštećuje plod koji omekani, otpadne i gubi svaku tržišnu vrijednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije