Koristite paradajz i mrkvu za sjajniju i preplanulu kožu
Razlog zašto neki ljudi imaju maslinasti, a neki zlatni odsjaj na preplanuloj koži je melanin - spoj koji se aktivira u koži pod uticajem sunca i uzrokuje promjenu boje.
Dakle, što više melanina - veća je vjerovatnoća da će vaša koža imati blistav bronzani ten.
No nije sve tako crno jer količinu melanina u koži možete povećati.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Redovita konzumacija paradajza jedan je od načina kako to učiniti. Paradajz je bogat likopenom koji ima antioksidativan učinak sličan beta - karotenu.
Jača prirodni zaštitni štit kože koji je dizajniran da apsorbira štetno UV zračenje.
Sok od paradajza u kombinaciji s mrkvom koja je bogata beta karotenom pomaže koži da postane bronzana sa što manje crvenila i djelovanja štetnih UV zraka.
Da li jedete paradajz i krastavac zajedno u salati? Evo kako to djeluje na organizam
Na suncu budite oprezni. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom i izbjegavajte najjače sunce.
Melanin se ne proizvodi tokom cijeloga dana, nego unutar najviše tri sata nakon početnog izlaganja suncu.
Koristite hidratantnu kremu i koža će automatski biti sjajnija i ako ste "pokupili" samo malo boje, piše 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.