Koristite li papir za pečenje? Ovo s njim nikako ne biste smjeli raditi, može biti opasno

1
Radiosarajevo.ba
Koristite li papir za pečenje? Ovo s njim nikako ne biste smjeli raditi, može biti opasno
Foto: Printscreen / Papir za pečenje

Papir za pečenje olakšava pripremu hrane, sprječava lijepljenje i pojednostavljuje čišćenje, ali postavlja se pitanje njegove sigurnosti.

Izrađuje se od celuloze, premazan je silikonom i dostupan u dvije varijante: izbjeljeni (s hlorom) i prirodni (bez hemikalija).

Rizici za zdravlje

Izbjeljivanje hlorom može dovesti do stvaranja dioksina, kancerogenih spojeva koji se mogu prenijeti u hranu pri visokim temperaturama. Također, silikonski premaz može osloboditi siloksane koji su povezani s hormonalnim poremećajima i rakom. Europska agencija za hemikalije klasificirala je siloksane kao visoko rizične.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Sigurnija upotreba

Za sigurnu upotrebu, nemojte koristiti papir više puta i pridržavajte se preporučenih temperatura (do 220–230 °C). Odaberite papir bez hlora i ekološke certifikate.

Razmislite o zamjenama poput nauljenog pleha, staklenih ili keramičkih posuda, te višekratnih silikonskih podloga koje su stabilne na visokim temperaturama.

Iako povremena upotreba papira za pečenje nije opasna, dugoročno izlaganje visokim temperaturama može povećati rizike. Birajte sigurnije alternative za zdravlje u kuhinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije