Koristite dezodorans? Obavezno pogledajte sastojke!

Radiosarajevo.ba
Koristite dezodorans? Obavezno pogledajte sastojke!
Možete li zamisliti izlazak iz kuće, a da prethodno niste stavili dezodorans?

Većini je to obavezna rutina tokom spremanja, no ono što morate znati je da su neki dezodoransi štetni.

Kada birate dezodorans, osim na miris, praktičnost i učinkovitost, mislite i na zdravlje.Naime u sastavu dezodoransa treba izbjegavati aluminij, sintetičke boje, mirise, konzervanse, triklosane, propylen glycol...

Danas na tržištu postoji velik broj dezodoransa čiji učinak ovisi o njihovu sastavu i kombinacijama tvari različitog djelovanja koje sadrže, od onih koje smiruju kožu, hlade je, ili blokiraju znojenje, do onih koje upijaju znoj ili pak samo prekrivaju njegov neugodan miris.

Antiperspiranti sadrže hemikalije koje začepe pore i na takav način sprečavaju znojenje.

S druge strane, dezodoransi dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris znoja.

I antiperspiranti i dezodoransi mogu imati negativne posljedice za zdravlje.
Mnogi stručnjaci u području medicine smatraju da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo.

Više od toga, pretpostavlja se da hemikalije koje sadrže antiperspiranti (na primjer, aluminij) mogu prouzrokovati rak i druge ozbiljne bolesti.
Neka istraživanja pokazala su povezanost između redovnog korištenja antiperspiranta i raka dojke. Rizik je još veći, ako se antiperspirant koristi odmah nakon depiliranja.

Druge studije pokazale su da se aluminij apsorbira preko kože, ulazi u krvotok i zatim se nakuplja u mozgu.

Čini se da je najbolja primjena dezodoransa s prirodnim sastojcima, no i u tom slučaju morate paziti na eventualne alergije.

Dezodoransi koji ne sadrže aluminij svakako ne mogu u potpunosti spriječiti znojenje kao oni koji ga sadrže. Ali bar zato ne morate razmišljati o mogućim posljedicama.Nemojte stavljati zdravlje na drugo mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije