Konzumacija ljutih paprika smanjuje rizik od smrti

Anadolija
Konzumacija ljutih paprika smanjuje rizik od smrti

Konzumiranje crvenih ljutih papričica moglo bi značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane moždanim ili srčanim udarom, pokazuju istraživanja. 

Marialaura Bonaccio, naučnica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed, vodila je istraživanje tokom kojeg je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom može smanjiti za 40 posto, a moždanim udarom 61 posto.

Tokom studije koja je osam godina provođena u Moliseu, u Italiji, praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba. Primijećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta sedmično može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Journal of the American College of Cardiology.

Bonaccio je kazala kako pojedinci mogu slijediti zdravu Mediteransku dijetu, a drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni efekt.

Vjeruje se da ova je veza između konzumacije ljutih papričica i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti bazirana na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i antiupalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije