Uzgojio papričicu koja je toliko ljuta da može da ubije

Radiosarajevo.ba
Uzgojio papričicu koja je toliko ljuta da može da ubije
/ Daily Post Wales
„Zmajev dah" je papričica koja je izuzetno ljuta. Riječ je o sorti koju je uzgojio Mike Smith koji kaže da je ljutina njegove "mezimice" tolika da može izazvati čak i smrt!

Svoju papričicu velški povrtar prijavio je Guinnessovoj knjizi rekorda i čeka odgovor o tome hoće li je i zvanično proglasiti za najljuću na svijetu.

"Zmajev dah" ima 2,5 miliona jedinica na Skovilovoj skali ljutine. To je dovoljno, kako kaže Mike za Daily Post Wales, da kod nekih ljudi izazove anafilaktički šok i smrt.

Do izuzetno ljute papričice Smith je došao u saradnji sa univerzitetom u sjevernom Velsu u sklopu istraživanja o alternativnim metodama anestezije. Pacijentu se može, na primjer, utrljati ulje papričice u kožu da bi utrnula.

Važeći rekorder je papričica "Carolina Ripper", koja ima 1,57 miliona jedinica na na Skovilovoj skali ljutine.

U pitanju je mjerenje nivoa kapsicina, vrste alkaloida koji se nalazi u papričicama. Kada kapsicin dođe u dodir s receptorima na tijelu, najčešće jezikom, nervni sistem bilježi to kao osjećaj pečenja i paljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije