Koliko vino ima kalorija i da li se od njega debljamo?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko vino ima kalorija i da li se od njega debljamo?
Foto: Pexels / llustracija

Koliko će kalorija imati vino u prvom redu ovisi o količini alkohola i šećera u vinu, te će uglavnom slađa vina i vina koja imaju veći postotak alkohola sadržavati i veći broj kalorija.

Suha vina u pravilu imaju manje kalorija.

Vino kalorije

Iako postoje brojna vina koja se razlikuju po boji, slatkoći, količini alkohola, kao i drugim parametrima, u prosjeku vino ima oko 80 kalorija na 100 ml.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Čaša vina kalorije

Vino se može servirati u različitim količinama, te će ovisno o tome razlikovati se i broj kalorija. Ako je u čaši 100 ml vina tada je kaloričnost 80. No, često se u čaše sipa 200 ml vina te će u tom slučaju čaša vina imati 160 kalorija.

Ponekad se kao normativ spominje 150 ml vina te će u tom slučaju čaša vina imati 120 kalorija.

Bijelo vino kalorije

Bijelo vino sadrži 80 do 100 kalorija na 100 ml, no najčešće bijelo vino ima 80 kalorija na 100 ml. Čaša bijelog vina od 200 ml će sadržavati 160 do 200 kalorija ovisno o vinu, no, najčešće ima oko 160 kalorija.

Stručnjaci savjetuju: Žene nakon 50. trebaju piti dvije čaše ovog pića na dan, usporava starenje

Stručnjaci savjetuju: Žene nakon 50. trebaju piti dvije čaše ovog pića na dan, usporava starenje

Čaša bijelog vina (200 ml) ima 160 kalorija.

Crno vino kalorije

Crno vino sadrži 75 do 85 kalorija na 100 ml, te se u prosjeku može računati da crno vino ima 80 kalorija na 100ml.

Čaša crnog vina (200 ml) sadrži 160 kalorija.

Crveno vino kalorije

Crveno vino koje se inače naziva i crno vino naziv je dobilo po svojoj boji, te se često uz crno vino koristi naziv i crveno vino.

Crveno vino ima 80 kalorija na 100 ml.

Rose vino kalorije

Rose vino ima 85 kalorija na 100 ml.

Crno i bijelo vino – koje ima više kalorija?

Na kaloričnost vina najviše utiču šećeri odnosno slatkoća vina i alkohol. Tako da će ovisno o tim parametrima razlikovati se kaloričnost vina, te će u uglavnom slatka vina imati više kalorija. Manje su razlike između bijelog i crnog, iako postoje, no uglavnom se temelje upravo na tome da neko vino ima više šećera i više alkohola.

Vino / Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Vino / Ilustracija

Ukoliko želite smanjiti broj kalorija birajte manje slatka vina i vina s manjim postotkom alkohola.

Da li vino deblja?

Ako se pitate da li vino deblja, odgovor nije jednostavan. Vino na 100 ml ima oko 80 kalorija na 100 ml dok će neka vina imati i više. Ukoliko je čaša vina 200 ml tada će unos kalorija biti oko 160 kalorija.

Ukoliko se gleda izolirano, to nije mali broj kalorija, no, da li će vino debljati ili ne ovisit će prvenstveno o ukupnom dnevnom unosu kalorija i o tome da li ste ostvarili kalorijski suficit ili kalorijski deficit.

U svakom slučaju prosječnih 160 kalorija u čaši vina nije zanemarivo, te ga treba uzeti u obzir kada se računa dnevni unos kalorija.

Kalorije iz vina se lako apsorbiraju i tijelo ih lakše koristi što može dovesti do toga da se kalorije koje se unesu hranom sporije koriste te dovesti do lakšeg stvaranja masnih naslaga.

Gospođa se izgubila u divljini i preživjela zahvaljujući vinu i slatkišima: "Krivo sam skrenula..."

Gospođa se izgubila u divljini i preživjela zahvaljujući vinu i slatkišima: "Krivo sam skrenula..."

Crno vino se često spominje u kontekstu potencijalnih zdravstvenih koristi. Sadrži antioksidanse, kao i neke druge korisne sastojke. Čak se i u nekim dijetama spominje kao dozvoljeno.

Crno vino je i dio mediteranske prehrane koje se smatra zdravom prehranom. Ukoliko ste na dijeti, a želite i dalje konzumirati crno vino neke od osnovnih stvari koje trebate uzeti u obzir su količina vina, konzumirajte jednu čašu vina dnevno, te birajte manje slatka vina. Uz to, uzmite u obzir kaloričnost vina i uračunajte u svoj dnevni unos kalorija. Vino se često posebno zimi konzumira kao topli napitak odnosno kuhano vino, piše CoverMagazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije