Koliko je opasna vlaga u kući: Kako se riješiti buđi

0
Radiosarajevo.ba
Koliko je opasna vlaga u kući: Kako se riješiti buđi
PrtScr / Ilustracija / Vlaga

U prostorijama sa puno vlage, lako se može nakupiti buđ i to se ne odnosi samo na stare i loše održavane prostore u kojima ljudi žive. Početkom 2002. tek otvoreni, svježe uređeni Muzej savremene umetnosti u Stokholmu bio je zatvoren kako bi ga očistili od buđi. Sanacija objekta koštala je otprilike četiri miliona eura. Sličnih situacija sve je više i više, zbog korištenja materijala neprilagođenih određenoj klimi, kao što mogu biti, na primjer, gipsane ploče.

Promijenio se i način na koji se gradi. Do promjena je došlo zbog težnje da se uštedi energija tako što se smanjivao gubitak toplote zimi i sprečavao ulazak toplote ljeti i tako što se sprečavao protok vazduha. Iako to mogu biti energetski efikasna rješenja, uz slabiji protok vazduha u prostorijama može početi da se skuplja buđ.

Buđ može prouzrokovati otežano i plitko disanje, začepljenje nosa i sinusa, pečenje, suzenje ili crvenilo oka, suvi kašalj, upalu grla i nosa kao i osip ili nadraženost kože.

Stvar može biti vrlo opasna ako se ima na umu da je najopasnija danas poznata kancerogena supstanca aflatoksin – otrov koji stvara buđ. U samo jednoj azijskoj zemlji svake godine od trovanja aflatoksinom umre 20.000 ljudi. Ova smrtonosna supstanca koristi se za izradu savremenog biološkog oružja, piše stetoskop.info. Međutim, u svakodnevnom životu simptomi izloženosti običnoj buđi nijesu tako opasni po zdravlje, ali su iritantni. "Većina buđi, čak i one koje imaju neugodan miris, nije štetna", piše u biltenu UC Berkeley Wellness Letter.

Buđi ćete se najlakše riješiti, ili ćete je svesti na najmanju moguću mjeru, ako unutrašnjost objekta i fasada budu čiste i suve odnosno ako unutar objekta nema vlage. Ukoliko se vlaga negdje nakuplja, odmah osušite taj dio i sanirajte ga kako ne bi došlo do ponovnog nakupljanja vlage.

Ako se ona ipak pojavi, na tržištu postoji veliki broj proizvoda namijenjen uklanjanju buđi, a ako vaš problem nije preveliki možete se poslužiti i priručnim sredstvima. Poslužiće, na primjer, Domestos. Krpom natopljenom u rastvor Domestosa najprije obrišite buđ, potom ovo sredstvo bez rastvaranja stavite na sunđer i pređite buđavu površinu. Postarajte se da nakon toga dobro provjetrite prostoriju. Ovo rješenje pogodno je samo za male površine, velika vlaga mora se rješavati sistemski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije