Svi to radimo: Koliko je sigurno skloniti buđ i pojesti ostatak hrane

Radiosarajevo.ba
Svi to radimo: Koliko je sigurno skloniti buđ i pojesti ostatak hrane
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Većina nas je makar jednom odstranila buđ s vrha tegle džema ili odsjekla ubuđali dio hljeba i pojela ostatak. Međutim, je li to dobra ideja?

Evo šta kažu eksperti.

Jednu stvar treba odmah razjasniti — zelenkaste, sivkaste i braon promjene na površini hljeba, voća i drugih namirnica zapravo su spore vidljive golim okom.

Ostatak buđi, njegovo korjenje i granje, nije tako lako vidljivo i nalazi se dublje u hrani, što znači da nas uklanjanje vidno ubuđalog dijela hrane neće poštediti konzumiranja gljivica.

Drugim riječima, to što ne vidimo buđ ne znači da je nismo pojeli!

Dobra vijest je da to vjerovatno neće uticati na organizam.

Stručnjaci kažu da je veći broj vrsta buđi bezazlen, ali ima i opasnih. Neke sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme, od kojih je najopasniji i vjerovatno najpoznatiji aflatoksin.

Da bismo spriječili da se buđ uopće pojavi, preporuka je da prekrijemo hranu tako da ona ne uspije da dođe u kontakt sa sporama u vazduhu, kao i da namirnice odlažemo u frižider i iskoristimo je što prije, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije