Koliko često trebamo prati odjeću koju nosimo kod kuće?

Radiosarajevo.ba
Koliko često trebamo prati odjeću koju nosimo kod kuće?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zbog mjera samoizolacije zbog kojih više boravimo doma, mnogi odijevaju helanke ili trenirke svaki dan iznova. Pritom, mnogi ljudi ih ne stavljaju u mašinu za veš toliko često kao u doba prije korone, piše HuffPost.

Ono što je isprva mnogima izgledalo kao olakšanje jer ne moraju odijevati suknje, košulje ili neudobne hlače, pretvorilo se u pitanje koliko je grozno svaki dan nositi istu odjeću bez pranja te nosi li to i određene zdravstvene rizike.

"Bez obzira na korona virus, najveća kontaminacija koja se može dogoditi odjeći su bakterije koje dolaze od tijela. Proizvodimo mnogo bakterija, osobito u tjelesnim udubinama gdje se koža savija i dodiruje. Ondje ima i znoja", pojašnjava Lori A. Hoepner, profesorica na SUNY Downstate Health Sciences University School of Public Health.

Ipak, dodaje kako, ako takvu odjeću ne nosite izvan kuće, njeno pranje ne predstavlja značajan rizik osim ako vam ne smetaju neugodni mirisi vašeg tijela.

"Ako odjeću koristite samo za boravak u stanu, a ne vježbanje, onda možete proći bez pranja i do dvije sedmice", nastavila je Preeti Aryna, profesorica na Fashion Institute of Technology.

Hoepner ističe kako to vrijedi samo ako nemate dermatoloških problema poput psorijaze ili ekcema kada biste se ipak trebali presvlačiti češće kako biste izbjegli iritaciju uzrokovanu znojem. Higijena je također važan faktor u tome možete li odjeću nositi češće bez pranja.

"Manji je problem ako se tuširate svakog dana i ne izlazite iz stana. To se, naravno, odnosi na prosječnog čovjeka koji nema zdravstvenih tegoba", kazala je Hoepner.

The Cleaning Institute preporučuje pranje pidžama nakon dva do tri nošenja, no ako se tuširate prije spavanja, kažu da je možete odjenuti još nekoliko puta prije nego što je ubacite u mašinu za veš. Profesorica na North Carolina State University Katherine Annett-Hitchcock smatra da je učestalost pranja rublja osobna stvar i ovisi o nizu okolnosti. 

Čak i ako ste odlučili na kratko izaći iz stana u šetnju oko zgrade ili ste izveli ljubimca, Hoepner ismatra da nema razloga za zabrinutost. No ako idete u kupovinu ili ste krenuli na trčanje, ona savjetuje da takvu odjeću odmah promijenite i operete odvojeno od ostale odjeće, osobito ako živite s nekim tko je u rizičnoj skupini kad je riječ o korona virusu.

"Ako ste ranjivi ili živite s nekim tko je u ranjivoj skupini, ima smisla biti oprezan. Ako idete u trgovinu, koristite javni prijevoz ili dodirujete površine koje su dodirivali drugi ljudi, nije loša ideja oprati odjeću i ne koristiti je u stanu. Čak i bez koronavirusa, odjeća koju nosite u javnim prostorima dolazi u kontakt s bacilima. Na neporoznim površinama svakodnevno se zadržavaju milioni bakterija i virusa koji ondje dolaze od drugih ljudi, prolaznika i stranaca. Zato je dobro odjeću koju nosite van držati odvojeno i češće je prati", kaže Hoepner.

Postoji li opasnost od gljivica?

No što s gljivičnim infekcijama i drugim zdravstvenim tegobama kojima su sklone žene koje dugo i često nose usku odjeću poput helanki? Lauren F. Streicher, zdravstvena direktorica u Northwestern Medicine Center for Sexual Medicine and Menopause, kaže kako je riječ o anegdotalnim iskustvima te iako vlaga i toplina potiču razvoj gljivica, nisu isključivi razlog njihova nastanka.

"Ako nosite odjeću koja vas steže, a pritom se znojite i naravno, isijavate toplinu tijela, to ne znači da ćete odmah dobiti gljivice. One žive u probavnom traktu i ako slučajno dospiju do vulve ili vagine, počet će se razmnožavati", kazala je ona.

"Neke žene koriste sapune s mirisima, mirisne uloške i nose sintetičke materijale bez ikakvih posljedica. No one koje su sklone iritaciji vulve mogu primijetiti da to kod njih potiče razvoj gljivica. Zato treba obratiti pažnju na odjeću i higijenske navike", ističe ginekologinja Holly Cummings. 

Ako ste među ženama koje češće vježbaju ili se pretjerano znoje, mogli biste razmisliti o češćem pranju i mijenjanju odjeće.

"Ako čitav dan sjedite u svom kućnom uredu u pidžami, a potom u njoj idete spavati, vjerojatno nije problem. No ako ste bili na trčanju u omiljenim tajicama i potom ostali sjediti u njima ostatak dana, to bi mogao biti problem", ističe Cummings.

Kako bi vaginalno područje bilo uredno, Cummins kaže da je dovoljno slijediti dnevnu rutinu tuširanja.

Više čitajte na ovom LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije