Koliko će se promijeniti svakodnevica ljudima koji prvi dobiju vakcinu

3
Radiosarajevo.ba
Koliko će se promijeniti svakodnevica ljudima koji prvi dobiju vakcinu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dok se Sjedinjene Američke Države pripremaju za masovne napore kako bi vakcinisali stanovništvo protiv koronavirusa, medicinski radnici polako planiraju sve detalje o uvođenju vakcine u zdravstveni sistem.

Uprkos tome što se pažljivo prati pojava različitih vakcina na tržištu, kako će vakcina protiv COVID-19 vjerovatno biti odobrena po hitnom postupku pitanje sigurnosti je svakako na prvom mestu, piše USA Today. 

Da bi pratili reakcije u realnom vremenu, prvi ljudi koji prime vakcinu protiv koronavirusa prve sedmice nakon vakcinisanja svakodnevno će dobijati elektronsku poštu i SMS poruke sa pitanjem kako se osjećaju.

Nakon toga, narednih mjesec i po i dalje će dobijati iste poruke, ali jednom sedmično.

Očekuje se da će u prvom valu imunizacije vakcinu dobiti oko 20 miliona Amerikanaca i to oni koji obavljaju djelatnosti koje su klasifikovane kao primarne.

Tu spadaju zdravstveni radnici, policija, vatrogasci, bolničari, radnici u prehrambenoj i sličnim kritičnim industrijama, te potencijalno nastavno osoblje u školama.

Vjeruje se da će do kraja godine biti dostupna najmanje jedna od nekoliko kandidata za vakcinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije