Kolagen mnogi smatraju eliksirom mladosti: Ovo su četiri načina na koji ga možemo uzimati

0
Radiosarajevo.ba
Kolagen mnogi smatraju eliksirom mladosti: Ovo su četiri načina na koji ga možemo uzimati
Foto: Pexels / Ilustracija

Duga, sjajna i zdrava kosa, manje bolova u zglobovima i usporavanje pojave bora pravi samo su neki od razloga zbog kojih je sve više onih koji kolagen nastoje uzimati svakog dana.

TikTokeri kolagen u prahu redovno dodaju u kafu, mnoge se zvijezde pak zaklinju u učinkovitost tableta s kolagenom tvrdeći kako upravo njima duguju predivnu kožu mladenačkog sjaja, a mi se pitamo je li kolagen u nekom obliku uistinu bolji od svih ostalih.

A da bismo stigli do ovog odgovora, važno je krenuti od samog početka. 

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Šta je uopće kolagen? Kolagen je vrsta proteina koji je otporan na istezanje i koji pruža potporu, a što ga čini savršenom ovojnicom za vezivno tkivo u tetivama, hrskavicama i kostima.

Iako naše tijelo samo stvara kolagen, starenje odgađa njegovu proizvodnju te tako utiče na vezivno tkivo smanjenjem elastičnosti kože i kolagenskih vlakana, slabeći kožu i otežavajući joj zadržavanje vlage. Baš iz tog razloga se na tržištu može pronaći sve više proizvoda s kolagenom kojeg se dobiva od goveda, svinja i morskih organizama, a koji najčešće dolazi u prahu, kapsulama, tekućini i raznim namirnicama. No, je li neki oblik doista bolji i učinkovitiji od ostalih?

Kolagen u prahu

Kolageni u prahu, poznati i kao kolagenski peptidi, najpopularniji su oblik kolagena, a spadaju u hidrolizirane kolagene, što znači da su razgrađeni kako bi bili probavljiviji. Najčešće se miješa sa sokovima, frapeima ili običnom vodom, iako ima i onih koji preferiraju miješanje s manje popularnim opcijama poput kave, čaja i ostalih toplih napitaka. Naime, mnogi vjeruju da je miješanje kolagena u prahu s toplim napicima poželjno izbjegavati jer visoke temperature smanjuju kvalitetu kolagena, unatoč tome što se, kada se razvijaju suplementi s kolagenom, ti isti proteini izlažu visokim temperaturama kako bi se hidrolizirali. 

@izaszyszko

vegan collagen smoothie 🌸to help my skin stay plumped and glowing!! full of vitamins, healthy fats and protein. promoting body and skin’s collagen production and elasticity. anti-inflammatory reducing acne, skin redness, eczema, and psoriasis - something I suffer from! 2 frozen bananas handful strawberries small chunk of ginger 200 ml cashew milk 15 ml rose water 1/2tsp sumac 2tsp vegan collagen powder of choice blender used @Vitamix ✌🏻 #collagendrink #vegancollagen #collagensmoothie #clearskin #vegansmoothie

♬ Kiss Is Better with You (Remix) - Isintah

Činjenica je da kolagen u prahu omogućuje pretvaranje našeg omiljenog pića u koristan i funkcionalni napitak, a mnogi kolagen u prahu preferiraju iz razloga što ostaje gotovo neprimjetan budući da je bez okusa. Baš zato se, osim pićima, nerijetko dodaje i žitaricama, jogurtima, sladoledima i namazima, a kako bi se izbjegle grudice prilikom otapanja, ponekad je potrebno i korištenje blendera, pjenjače ili shakera. 

Prednosti kolagena u prahu

Raznovrstan, jednostavan za ponijeti, potencijalno hidrira, (neka) pakiranja su održiva...

Nedostaci kolagena u prahu

Tekstura mu se mijenja, sklon grudanju, manje praktičan, može biti skuplji...

Kapsule kolagena

Sve što smo naveli vezano uz kolagen u prahu razlog je zbog čega mnogi kolagen u kapsulama smatraju puno praktičnijim rješenjem koje je značajno lakše uvesti u svakodnevnu rutinu. Kapsule nemaju okusa i ne treba nam puno vremena da ih unesemo jer je, sve što nam je potrebno, par gutljaja vode. Svaka kapsula sadrži kolagen u prahu, a kako u kapsulu fizički ne može stati velika količina praha, ovisno o brendu, ponekad je potrebno uzeti i do šest kapsula dnevno kako bismo u organizam unijeli potrebnu dozu. 

@savvyderm

If youre wondering what collagen loss looks like: #skincare #dermatology #collagen

♬ original sound - SavvyDerm

Prednosti kolagena u kapsulama: Jednostavan za ponijeti, nema okusa, lako se guta. Nedostaci kolagena u kapsulama: Potrebna je veća količina, može biti skup, teže se apsorbira.

Tekući kolagen

Od koncentriranijeg oblika kojeg se može pomiješati s vodom do onog spremnog za piće kojeg se jednostavno popije određena doza, tekući kolagen dolazi u raznim oblicima, a najpoželjnija je opcija za sve one koji ne vole ili se muče s gutanjem kapsula.  Tekući kolagen često sadrži razne druge dodatke poput vitamina, minerala, voćnih i biljnih ekstrakata, umjetnih sladila i konzervansa pa se preporuča oprez svima koji su osjetljivi ili alergični na bilo što od navedenog, a budući da može imati razne okuse, nekima će trebati neko vrijeme dok ne pronađu neki baš po svom ukusu. Prednosti tekućeg kolagena: Jednostavan za ponijeti, lako se konzumira, potencijalno hidrira. Nedostaci tekućeg kolagena: Ograničena količina u jednoj dozi, potencijalno sadrži aditive, može biti skup 

Kolagen iz hrane

Kada govorimo o kolagenu kojeg unosimo konzumiranjem određene hrane, supa od goveđe kosti te piletine kuhane s kožicom uvjerljivo je najbogatiji izvor kolagena, i svakako jedna od cijenom najpristupačnijih opcija, budući da suplementi znaju biti poprilično skupi. 

Milioni žena nasjelo je na ovaj opasan trik: Može vam uništiti kožu glave i učiniti da kosa opadne

Milioni žena nasjelo je na ovaj opasan trik: Može vam uništiti kožu glave i učiniti da kosa opadne

Osim što je izvor kolagena, hrana bogata njime u pravilu dolazi u paketu s ostalim hranjivim tvarima poput vitamina B, kalcija i vitamina A, a što pak znači da njome unosimo više hranjivih tvari koje će našem tijelu pomoći da samo proizvede više kolagena. Namirnice koje također pospješuju proizvodnju kolagena su one bogate vitaminom C poput bobičastog voća, paprike i brokule

Koliko god sva navedena hrana bila zdrava, činjenica je da njome ne možemo unijeti koncentraciju kolagena koju bismo unijeli dodacima prehrani, u kojem god obliku kolagen preferirali. Prednosti kolagena iz hrane: Može biti pristupačniji, hranjive tvari, prirodni izvor. Nedostaci kolagena iz hrane: Količina kolagena varira, mora se pripremati, manje praktičan loji je, dakle, najučinkovitiji način uzimanja kolagena? Učinkovitost suplemenata s kolagenom još uvijek se istražuje pa bismo kao najučinkovitiji način uzimanja mogli istaknuti onaj koji nam, sukladno našem životnom stilu, najbolje odgovara da ga redovito uzimamo. Je bi bolja opcija prah, tekući kolagen ili kapsula, ovisi isključivo o našoj svakodnevnoj rutini i preferencijama. 

Je li bolje uzimati kolagen ujutro ili navečer?

Zasad ne postoje istraživanja koja bi pokazala da je kolagen bolje uzimati u nekom točno određenom dijelu dana. Dakle, uzimamo ga kad god to poželimo! U kojem je obliku kolagen najblagotvorniji za našu kožu? Nema sumnje da kreme s kolagenom poboljšavaju zdravlje naše kože, no isto će tako, bez imalo dvojbe, i naša koža najviše koristi imati od redovite suplementacije. Studija iz 2021. godine u kojoj je sudjelovalo 1125 odraslih osoba u dobi od 20 do 70 godina i koja je objavljena u International Journal of Dermatology pokazala je da 90 dana suplementacije kolagenom pozitivno utječe na zdravlje naše kože, smanjujući bore i poboljšavajući elastičnost, a na nama je samo da odaberemo suplemente koji nam najbolje odgovaraju, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije