Koje su masnoće zdrave, a koje štetne?

Radiosarajevo.ba
Koje su masnoće zdrave, a koje štetne?
Pixabay / Ilustracija
Konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput putera povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tokom tri desetljeća, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.

 

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.

Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015. – 2020.

To istraživanje upućuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline.”, ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova. Po njemu, "postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj nauci i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje".

Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošle sedmice u američkom časopisu Plos One, konzumiranje putera ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je provedeno među više od 126.000 sudionika tokom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj grupi tokom istraživanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije