Koja je tačno razlika između Eau de Parfum i Eau de Toilette?

1
Radiosarajevo.ba
Koja je tačno razlika između Eau de Parfum i Eau de Toilette?
Foto: Pexels / Ilustracija

Parfem je jedna od onih ličnih stvari koja nas podsjeća na određeni trenutak iz prošlosti, dragu osobu, dio životnog perioda...

Uvijek ćemo bez problema reći koje mirise volimo - puderaste, cvjetne, svježe, orijentalne, drvenaste... Izbora i nota je uistinu mnogo i mnogi će znati navesti koje se note nalaze u njihovom omiljenom parfemu, barem približno, no znate li koja je tačno razlika između Eau de Parfum i Eau de Toilette, natpisa koje viđamo na svakoj bočici?

Kako piše Byrdie, razlika između toaletne i parfemske vode jako je jasna i jednostavna. Naime, ti se mirisi međusobno razlikuju po koncentraciji mirisa.

Prema riječima stručnjakinje Mary Wallace, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između 8 i 12 posto, dok u parfemskim vodama ta je koncentracija između 12 i 18 posto. Dodaje kako ta koncentracija može varirati ovisno o brendu, no bez obzira na točnu brojku, koncentracija mirisa uvijek će biti veća u parfemskoj nego toaletnoj vodi.

Wallace pojašnjava da, s obzirom na to da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utječe na dužinu trajanja i aromatičnost.

Pojednostavljeno, parfemska voda na koži duže traje i aromatičnija je od toaletne, koja će brže ispariti.

Ako do sada niste, vrijeme je da prije kupovine obratite pažnju kupujete li toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte obje i potom zaključite koji vam miris više odgovara. Također, obratite pozornost na vlastiti lifestyleklimu u kojoj živite, doba godine, kao i prilike u kojima ćete nositi parfem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije