Kineska medicina: Dijelovi lica povezani su sa određenim organima

Radiosarajevo.ba
Kineska medicina: Dijelovi lica povezani su sa određenim organima
Print Screen / Multiorganics
Za sve one koji muku muče sa prištićima i aknama donosimo mapu lica koja ukazuje na određene probleme koje nismo ni naslućivali.

Uz ove jednostavne savjete možda zauvijek riješite svoje probleme bez odlaska kozmetičarki ili dermatologu.

Svaka akna na određenom dijelu lica povezana je sa određenim organom, te vam samim tim pokazuje čemu se morate posvetiti.

Evo kako kako vaše tijelo funkcionira:

Čelo - tanko crijevo i mjehur

Probleme uzrokuje prevelike masnoće u vašoj ishrani, alkohol i šećer koji umanjuju mogućnost ispravne probave, ali i izazivaju poremećaj spavanja i stres. Pijte više vode, jedite više povrća i pokušajte spavati što regularnije.

Između obrva - jetra

Smanjite alkohol, masnu hranu i mliječne proizvode. Ovo je zona u kojoj se pojavljuju i alergije na hranu, pa pazite na sastav onoga što jedete. Vježbajte do 30 minuta svaki dan i pobrinite se da dovoljno spavate jer se tada vaša jetra odmara.

Luk obrva - bubrezi

Bilo kakve promjene oko očiju, pa i tamni krugovi, ukazuju na dehidraciju. Pijte vode! Probleme uzrokuje pušenje, alkohol i problemi sa krvi i srcem.

Nos - srce

Provjerite svoj tlak i količinu vitamina B. Smanjite unos začinjene i gorke hrane, te unos mesa. Pronađite način da smanjite holesterol jedući orašaste plodove, avokado i ribu. Kako je ovaj dio pun širih pora, pobrinite se da vašoj kozmetici nije istekao rok trajanja ili da začepljuje te pore.

Gornji dio obraza - pluća

Pretjerano pušenje, zagađenost zraka, astma... Ovo je odličnio vrijeme da se posvetite svom zdravlju i ostavite pušenja, izbjegavate mjesta gdje je zrak zagađen, redovito vježbate i pravilno se hranite.

Obrazi - bubrezi i pluća

Pušenje, stres, šećer, nekvalitetna šminka... sve to uzrokuje probleme u vašem tijelu i na vašem licu. Posvetite se sebi! Vodite računa da se tijelo ne pregrijava, jedite hladniju hranu, smanjite unos šećera i udišite više svježeg zraka. Izbacite meso, mliječne proizvode, alkohol, kofein i šećer, te unosite u organizam više povrća. Postoji još jedna bitna stvar o kojoj rijetko razmišljamo, a to su mobilni telefoni i jastučnice – držite ih čistima jer prouzrokuju najviše akni u ovom području.

Usta i brada - stomak

Pojačajte unos vlakana i pijte biljne čajeve kako bi vam se poboljšala probava, jer kofein, šećer, alkohol ne pomaže. Najlakše će se ispoljiti problemi kada konzumirate začinjenu hranu i ne spavate dovoljno. Jedite više voća.

Vilica i vrat

Ovo je dominantna zona za stres i hormonalne promjene. Iako se čini nemoguće utjecati na to, možete bitno učiniti razliku sa dovoljno sna, unosom tekućine, jedenjem lisnatog povrća i održavajući kožu čistom. U pravilu se akne pojavljuju tokom ovulacije. Također, smanjite unos soli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije