Kažu da je ovo najbolji recept za pečene krompire

1
Radiosarajevo.ba
Kažu da je ovo najbolji recept za pečene krompire
Foto: delish.com / Krompir/Ilustracija

Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso.

Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krumpira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu i s rezanjem ste gotovi u tren oka.

Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje.

Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"

Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"

Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krompira koji se peku u puteru i pavlaci s dodatkom mirisne, svježe majčine dušice, piše 24sata.hr.

Potrebni sastojci:

250 ml pavlake
2 češna bijelog luka
30 g putera
1.25 kg krumpira
1 mala kašika soli
malo bibera
250 g sira, naribanog - cheddar, edamer…
svježa majčina dušica

Priprema

Rastopite puter i izmiješajte ga s pavlakom i protisnutim bijelim lukom.

Rernu zagrijte na 180°C.

Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.

U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni puter i pavlaka. Pospite s trećinom naribanog sira i par listića majčine dušice.

Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s pavlakom i puterom, no nemojte ga posipati sa sirom.

Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krompiri ne omekšaju.

Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije