Kažu da je ovo najbolji recept za pečene krompire
Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso.
Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krumpira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu i s rezanjem ste gotovi u tren oka.
Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje.
Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"
Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krompira koji se peku u puteru i pavlaci s dodatkom mirisne, svježe majčine dušice, piše 24sata.hr.
Potrebni sastojci:
250 ml pavlake
2 češna bijelog luka
30 g putera
1.25 kg krumpira
1 mala kašika soli
malo bibera
250 g sira, naribanog - cheddar, edamer…
svježa majčina dušica
Priprema
Rastopite puter i izmiješajte ga s pavlakom i protisnutim bijelim lukom.
Rernu zagrijte na 180°C.
Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.
U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni puter i pavlaka. Pospite s trećinom naribanog sira i par listića majčine dušice.
Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s pavlakom i puterom, no nemojte ga posipati sa sirom.
Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krompiri ne omekšaju.
Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.