Kakve posljedice ima predugo sjedenje na wc školjki? Možete doživjeti velike neugodnosti

0
Radiosarajevo.ba
Kakve posljedice ima predugo sjedenje na wc školjki? Možete doživjeti velike neugodnosti
Foto: Pexels / Nemojte dugo sjediti na wc šolji

Svi imamo svoje navike kada je riječ o boravku na toaletu – neki od nas uživaju listajući TikTok ili čitajući knjige, ali nova saznanja sugeriraju da to možda nije najbolja ideja.

Iako se čini bezopasnim, dugotrajno sjedenje na WC školjci može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući hemoroide.

Hemoroidi su vrlo čest problem koji može izazvati neugodne simptome poput boli, svrbeža, iritacije, pa čak i krvarenja. Iako su u većini slučajeva lako izlječivi, važno je prepoznati rizične faktore koji mogu pridonijeti njihovom nastanku. Jedan od tih faktora je navika dugotrajnog sjedenja na toaletu, često povezana s korištenjem mobitela ili čitanjem. Dr. David L. Schwarzbaum, gastroenterolog, objasnio je u razgovoru za Huffington Post zašto je važno ograničiti vrijeme provedeno na toaletu.

Meg Ryan se obratila Sarajlijama: "Onaj ko trpi agresiju može se ugledati na vas"

Meg Ryan se obratila Sarajlijama: "Onaj ko trpi agresiju može se ugledati na vas"

"Dok svi imamo krvne žile u donjem dijelu rektuma i anusa, one postaju simptomatične kada se prošire ili upale, što se može dogoditi zbog nekoliko faktora," kaže dr. Schwarzbaum. "Jedan od najčešćih uzroka je dugotrajno sjedenje na WC školjci. U tom položaju krv se nakuplja u najnižoj tački tijela, povećavajući pritisak u krvnim žilama anusa, što može dovesti do hemoroida."

'Ograničite vrijeme'

Osim toga, naprezanje tokom pražnjenja crijeva dodatno povećava pritisak u anorektalnim krvnim žilama, što je još jedan čest uzrok nastanka hemoroida. Dr. Schwarzbaum savjetuje svojim pacijentima da, kada osjete potrebu za pražnjenjem crijeva, odmah odu na toalet, izbjegavaju naprezanje, a ako ne mogu obaviti nuždu, da se ustanu i pokušaju ponovno kasnije kada ponovno osjete potrebu.

Idealno vrijeme koje biste trebali provesti na toaletu, prema dr. Schwarzbaumu, je znatno kraće nego što mnogi misle. "Preporučujem ograničiti vrijeme provedeno na toaletu na 10-15 minuta kako biste smanjili rizik od hemoroida," dodao je.

Zaključno, iako je vrijeme na toaletu često prilika za opuštanje, važno je paziti na trajanje kako bi se izbjegle neugodne posljedice. Ukoliko se suočavate s bilo kakvim simptomima hemoroida, posjet doktoru je neophodan za pravovremeno liječenje i savjetovanje, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije