Kako vam pistacije mogu pomoći ako ih pojedete prije spavanja?

0
Radiosarajevo.ba
Kako vam pistacije mogu pomoći ako ih pojedete prije spavanja?
Foto: Pexels / Ilustracija

Imate problema sa spavanjem? Šaka pistacija sat vremena prije spavanja može vam pomoći da se pripremite za dubok san.

Problemi sa spavanjem sve su češći u današnje vrijeme zbog nezdravog načina života i loše higijene spavanja. Nošenje gadgeta u krevet, teška večera i nedostatak pravilnog rasporeda za opuštanje mogu utjecati na kvalitetu sna. Međutim, nedostatak određenih hranjivih tvari također može dovesti do problema sa spavanjem. Neki dokazi upućuju na to da je neadekvatan unos hranjivih tvari, poput vitamina A, C, D, E i K, kalcija i magnezija, povezan s problemima spavanja, prenosi Hindustan Times.

U nekim slučajevima predoziranje vitaminima također može dovesti do nesanice. Hrana poput orašastih plodova, sjemenki, voća i povrća skladište je vitamina, a neki od njih vrlo su učinkoviti u rješavanju problema sa snom.

Incident u Trebinju: Sedmorica osumnjičenih za brutalno premlaćivanje muškarca

Incident u Trebinju: Sedmorica osumnjičenih za brutalno premlaćivanje muškarca

Naprimjer, poznato je da je pistacija najbolji orašasti plod za probleme sa spavanjem prema Ayurvedi jer ima najveću količinu melatonina koji može pomoći da se spava bolje i duže. Pomaže u opskrbi tijela magnezijem i vitaminom B6 što pomaže u mirnom snu.

Objašnjavajući višestruke dobrobiti redovne konzumacije pistacija, ajurvedski stručnjak dr. Dixa Bhavsar za portal objašnjava kako orašasti plodovi pomažu u jačanju nekoliko aspekata fizičkog i mentalnog zdravlja, piše D&D.

"Prema Ayurvedi, pistacije su vata-shamaka, guru i ushna što ih čini najboljima za ljude s tjeskobom, nesanicom, nekontroliranom željom za hranom i pretilošću. Poboljšavaju apetit, seksualnu moć, raspoloženje, pa čak i san. Odlične su i za srce, " kaže dr. Bhavsar i dodaje: "Dakle, onima od vas koji se bore za čvrst san - predlažem da pojedete šaku pistacija sat vremena prije spavanja umjesto da uzimate tablete magnezija i melatonina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije