Riječ majstora / Kako uvijek napraviti savršenu kafu

22. 10. 2020. u 22:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Brojni ljudi svoje jutro ne mogu zamisliti bez njenog mirisa, a za pojedine miris mljevene kafe jedan je od najljepših na svijetu.

Kažu i da je najbolja kafa ona u kojoj se uživa s mjerom i bez brzine, a mi vam donosimo savjete dva stručnjaka za kafu, jedan je stručnjak za procjenu kafe Ilija Đurić, a druga je stručnjakinja i blogerica Coffee Love

Sve zavisi od ukusa, ali neki standardni omjer je: dvije kašičice kafe na 120 ml vode.

Iako možete da kuhate kafu u ćemu god hoćete, dokle god je ta posuda predviđena da ide na šporet, ipak kafa pripremljena u tradicionalnoj bakarnoj džezvi ima "poseban šmek".

Koristite hladnu, svježu vodu i nikad je ne sipajte do vrha džezve. 

Ukoliko ukuhavate šećer, dodajte ga u mlaku vodu.

Čim provri, stavljamo kafu i sačekamo da se "podigne". Najbolja mjera je jedna, eventualno dvije šolje u džezvi, nikako kao kod nas - za cijele svatove. Kafa se sipa tamo gdje se i pije, da je nošenjem ne bi iziritirali”, kategoričan je Ilija.

Kada sipate kafu u šoljice, sipajte je lagano, da se talog što manje pomeša sa tekućinom. Najbolje je piti iz tanjih šoljica.

Dodajmo i da se kafa ne smije zagrijavati ponovo i da je užegla kafa najgora kafa. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)