Kako usrećiti mačku koja stanuje u zatvorenom prostoru?

Radiosarajevo.ba
Kako usrećiti mačku koja stanuje u zatvorenom prostoru?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Bez obzira na to ponašaju li se većinu vremena kao anđeli, mačke trebaju istraživati i biti stimulirane kako bi bile sretne.

One koje se kreću izvan kuće, odnosno stana, često su zadovoljnije jer mogu uživati u istraživanju širokih prostranstava pred sobom. Ako vaša mačka stanuje u zatvorenom prostoru, morat ćete osmisliti domišljate načine da je učinite sretnom, a postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći, prenosi portal Index.

Mačke koje nisu iskusile svijet izvan vrata svog doma imaju slabiji poriv za lutanjem. Svaka maca može biti sretna unutar zatvorenog prostora. Sve što treba je učiniti im život zanimljivim i držati ih podalje od iskušenja, kao što je otvoren prozor kroz koji mogu iskočiti.

Nešto najbolje što možete učiniti za svoju mačku je provoditi vrijeme s njom, posebno ako nemate drugih ljubimaca. Iako vam se maca možda čini kao samotnjak, ona zapravo ovisi o vama kada su u pitanju zabava, podrška i prijateljstvo. Izdvojite vrijeme za igranje sa svojim ljubimcem, češljajte ga ili jednostavno sjedite pored njega kako biste mu dali znak da može računati na vas, poručuje portal Cats on Catnip.

Osobni prostor

Vaša maca neće uvijek biti raspoložena dijeliti krevet s vama. Važno je da postoji odvojen prostor u domu namijenjen isključivo njoj, gdje će se osjećati sigurno i samostalno. Neka to bude prostor u kojem se maca može opustiti i gdje joj niko neće smetati.

Mačke čiji dom je čist i odiše sigurnošću bit će sretne, ali nemojte im zamjeriti ako pokušaju izaći, jer to im je u prirodi. Stavite im ogrlicu ili ugradite čip tako da vam mogu biti vraćene ako se izgube.

Svjež zrak ponekad nije naodmet

Ako živite u okruženju u kojem se osjećate dovoljno sigurno, možete pokušati izdresirati svoju macu na šetnju uz povodac. Istovremeno ćete pružiti priliku maci istraživati dok provodite kvalitetno vrijeme zajedno.

Ako možete, ogradite terasu stana ili trijem kuće zaštitnom mrežicom koja će spriječiti macu da odluta i pružite joj priliku da uživa u sunčanju i svježem zraku. Dopustite maci ostati u ograđenom prostoru koliko god joj odgovara. Tako ni njoj neće biti dosadno, a i vi ćete imati slobodu baviti se drugim stvarima.

Dobra ideja su i mrežice na prozorima. Maca onda može uživati u povjetarcu sjedeći pokraj prozora, a vi ne morate brinuti da će iskočiti.

Igračke svuda

Ispunite dom igračkama za mačku, kao što su miševi mamci, loptice, štap s perjem, kartonske kutije, tunel za provlačenje i slično. Probajte naizmjenično sklanjati nekoliko igrački, pa ih vratiti kasnije, jer će im se onda uvijek činiti da ima novih stvari, što će zaokupiti njihovu radoznalost.

Stavite nešto poslastica u kartonsko pakiranje nekog proizvoda i napravite proreze. Maca će se pokušavati domoći poslastica igrajući se kartonskom ambalažom. Izvrstan izvor zabave su i penjalice, a možete i postaviti police i namještaj tako da se maca ima gdje penjati.

Čist dom, duga ljubav

Mace koje ne napuštaju zatvoren prostor vrlo lako se mogu udebljati i ulijeniti. Potaknite ih da budu aktivne ili im stavite suhu hranu negdje gdje će se morati penjati.

Osim ljubavi, zabave i igračaka, jako je važno da vaš dom bude sigurna i čista sredina. Uklonite ono što može biti opasno za mačke ili joj ograničite pristup toj prostoriji. Na primjer, mnoge sobne biljke su otrovne za mačke, pa ih zamijenite valerijanom ili mačjom travom. Izbjegavajte biljke poput amarilisa, aloe, većine ljiljana, krizanteme, lukovice tulipana ili tise.

Redovno im čistite posudu s pijeskom. Učinite im život dinamičnim i ponekad ih iznenadite, na primjer, novom posudom za vodu, prenosi portal Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije