Čuvajte svoje mace od ovih sobnih biljaka, posljedice mogu biti fatalne

Radiosarajevo.ba
Čuvajte svoje mace od ovih sobnih biljaka, posljedice mogu biti fatalne
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Poznato je da mačke rado jedu travu, jer im ona pomaže da se riješe dlaka koje su im se nakupile u želucu, ali i da dođu do nekih vitamina.

U nedostatku trave, mačke često znaju da se posluže sobnim biljkama, što može biti i te kako veliki problem jer one nisu u stanju da razlikuju koje su biljke „jestive“, a koje škodljive.

Od velikog broja saksijskog cvijeća, samo mali broj vrsta nije opasan za naše kućne ljubimce.

Među tri najveća „cvijetna neprijatelja“ spadaju kaladijum, filodendron i difenbahija.

Naime, njihovo lišće sadrži kristale, koji će se poput iglice zabosti u sluznicu jezika ili usta, što potom dovodi do oticanja njuške i jezika i jakog bola, piše Petface.

Čak mogu da izazovu epileptični napad kod maca.

Na ovom opširnom spisku nalaze se i popularne sobne biljke poput raznih puzavica, božićne zvijezde, paprati, begonije, hrizantema, anturium, fikusa, pa čak i asparagusa koji je čest sastavni dio buketa, a posebna se pažnja skreće na ljiljane koji su izuzetno toksični i mogu prouzrokovati akutno oštećenje bubrega.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Također, biljke aloe vera su štetne zbog visokog sadržaja saponina.

Biljke koje pak neće naškoditi vašim ljubimcima spadaju u grupu ljekovitih i to su: bosiljak, majčina dušica, hmelj i valerijana koja se inače naziva i mačija trava.

Simptomi

Povraćanje i proljev su prvi simptomi trovanja sobnim biljkama, a posljedice mogu biti čak i smrtne. Može se primijetiti da maca obilno slini, ima sužene zjenice, tikove i cvokoće zubima, da joj smeta svjetlo i jači zvukovi, a na svaki dodir je preosjetljiva.

Dijagnoza i liječenje

Pri prvoj sumnji da je mačka pojela neku otrovnu biljku, treba hitno otići veterinaru. Ukoliko je došlo do trovanja sobnim biljkama, dobro je da vlasnici znaju koju je vrstu njihov ljubimac konzumirao. Imajte na umu da iznuđeno povraćanje nije dobra ideja.

Preventiva

Preventivne mjere su jasne – držite biljke što dalje od mačke. Gajite ih u ograđenim dijelovima bašte ili u visećim saksijama koje mačke ne mogu dohvatiti.

Također, biljke se mogu naprskati gorkim sprejom koji se kupuje u radnjama za kućne ljubimce, a ulaženje i kopanje u saksijama može se spriječiti tako što će se zemlja u saksijama privremeno pokriti aluminijskom folijom po kojoj mačke ne vole hodati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije