Jednostavni trikovi kako učiniti da vaš dom izgleda uređeno i luksuzno

1
Radiosarajevo.ba
Jednostavni trikovi kako učiniti da vaš dom izgleda uređeno i luksuzno
Foto: Pexels / Luksuzna kuhinja

Mnogi žele da njihov dom izgleda pomalo luksuzno, elegantno, ali isto tako mnogi sebi ne mogu priuštiti dizajnerske komade namještaja. Dobra vijest je da ne trebate potrošiti puno novca da bi vaš dom izgledao dobro. Ponekad je dovoljno tek nekoliko trikova uz koje će vaš prostor izgledati puno bolje.

1. Riješite se nereda

Prvo i osnovno pravilo bilo kakvog uređenja prostora je da se riješite nereda. I da imate najskuplji namještaj i dizajnerske ukrase, to ništa neće značiti ako je vaš prostor zatrpan. Najbolje od svega je što je raspremanje u potpunosti besplatno.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Neke je stvari u redu imati izložene, one ipak dom čine osobnim. Ali previše sitnica ga čini neurednim, bez fokusa i zagušujućim. Kad se riješite nereda, pomognite sebi pri odlučivanju o tome koje stvari ćete držati izloženima sljedećom metodom "jedan unutra, jedan van".

2. Otvorite prozore

Provjerite gdje se nalazi šipka za zavjese. Prekriva li dio prozora? Ako da, bez puno skupih i napornih građevinskih radova možete otvoriti taj prostor. Podignite šipku, unesite više svjetla u prostor i učinite ga luksuznijim.

Pozabavite se i samim zavjesama. Povucite ih unatrag kako biste uveli još više svjetla, a za sofisticiran izgled koristite posebno duge zavjese.

3. Koristite bogate tkanine

Baršun, svila i umjetno krzno su vrlo taktilne tkanine koje dodaju bogat i raskošan estetski dojam unutrašnjosti, piše Tom's Guide. Ali ove tkanine nisu jeftine, ali njihov efekt možete postići na jeftiniji način.

Umjesto svilenih zavjesa, odaberite rimske rolete. One izgledaju jednako sofisticirano, no lakše se održavaju od svilenih zavjesa, a i koštaju manje. Također, umjesto da kupujete cijele zavjese ili presvlake od luksuznih materijala, možete ih kupiti u malim količinama, za detalje poput jastučnica.

4. Pobrinite se za svjetlo

Dizajneri interijera vole koristiti svjetlo kako bi dodali dozu drame i glamura prostoru. Razmotrite velika ambijentalna svjetla koja osvjetljavaju cijelu sobu. Za suptilnije svjetlo pažljivo postavite stolne i podne lampe na važne tačke u sobi.

Mat završetak općenito se smatra luksuznijim od sjajnog. Na primjer, mat crna stropna svjetiljka odličan je i nenametljiv detalj koji će dati dašak luksuza prostoriji. Dizajneri interijera također vole postavljati svjetiljke u parovima. Dvije identične stolne ili podne svjetiljke nešto su što ćete relativno često vidjeti u dizajnerski uređenim domovima.

5. Osvježite svoj namještaj

Nema potrebe za kupovinom novog namještaja. Dovoljno ga je urediti i obnoviti. Nadogradite ono što već imate. Mala kutija boje može učiniti čuda za vaš stari stol ili komodu, a uz pomno odabranu navlaku vaš će kauč izgledati kao nov. Dotrajale ručke na kuhinjskim elementima zamijenite novima. Mogućnosti je mnogo, a nisu skupe.

6. Poštujte pravilo trećine

Zlatni omjer u dizajnu interijera temelji se na teoriji trećine i može se pronaći u prirodi. Temelji se na stvaranju estetskog dojma koji je ugodan oku i često se naziva pravilom 60-30-10. Zlatni omjer pomaže u održavanju ravnoteže proporcija u prostoriji. Kad su proporcije savršene, dobit ćete prostoriju ugodnu oku.

Na primjer, u dnevnom boravku bi namještaj trebao pokrivati oko 60 posto površine poda. Ako ga je manje od 60 posto, prostorija će izgledati previše prazno, a ako ga je više, izgledat će pretrpano. Usredotočite se na proporcije umjesto na veličinu. Je li fotelja prevelika ili premala za prostor u koji je unosite?

7. Ne zaboravite na cvijeće

Svježe cvijeće jeftin je način uljepšavanja doma. Vrlo ćete lahko stvoriti dojam boutique hotela. Bilo da se odlučite za staklene ili keramičke vaze, zadržite izgled skupim i odaberite stilove s čistim linijama i minimalnim uzorcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije